24/9/07

3η συνάντηση αδερφών για την Ψυχική Υγεία

Στην ΑΘήνα που φθινοπωριάζει συναντηθήκαμε σήμερα στο στέκι , γνωρίσαμε ένα νέο μέλος της παρέας. Μας περίγραψε την κατάσταση που επικρατεί με τον αδερφό του, ο οποίος ζώντας (για καλή του τύχη) μόνος και αυτοεξυπηρετούμενος δεν δέχεται την βοήθεια 3ων και δεν θέλει ούτε να ακούσει την προοπτική να "δει έναν γιατρό". Ανταλλάξαμε απόψεις για την εμπειρία μας με τα αδέρφια του ο καθένας. Προτείναμε ένα τηλέφωνο μιας ψυχιάτρου, με καλή φήμη προκειμένου αν ενδιαφέρεται να ακούσει μια γνώμη για το τι (και αν) μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη κάνει. Δώσαμε ραντεβού για επόμενη συνάντηση, χρόνου επιτρέποντος.

Να σημειώσουμε εδώ το αυτονόητο, όπως σε κάθε πράγμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του κατάλληλου θεράποντος ιατρού. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, να δημιουργηθεί μια σχέση ζεστασιάς και εμπιστοσύνης. (το αντίθετο δηλαδή της ψυχρής συνταγογράφησης). Και έναν γιατρό μπορείς συνήθως να τον αναζητήσεις μέσω συστάσεων ή κάποιου γνωστού που δηλώνει ικανοποιημένος. Σε καμία περίπτωση, ιδιαίτερα σε θέματα τόσο ευαίσθητα όσο αυτά της ψυχικής υγείας δεν θα χτυπήσουμε ένα κουδούνι στην τύχη!


Είμαστε τόσο ευάλωτοι όταν μιλάμε για κάτι τόσο ευαίσθητο και αγαπημένο (που μάλιστα δεν έχουμε συνήθεια να το κάνουμε συχνά) και την ίδια στιγμή στην "απέναντι" πλευρά, ενός γραφείου είναι πιθανόν να στέκεται απλά κάποιος "επιστήμων" που θα θελε να έδινε γρήγορη λύση.Πρέπει να δείχνει στοιχεία συμπάθειας και να έχει εμπειρία στο είδος που μας ενδιαφέρει. Μην μαθαίνει σε βάρος του ανθρώπου μας.

Είναι καλό αν μπορούμε να αποφύγουμε την "δοκιμή και αποτυχία" ενός γιατρού, γιατί θα μας πάει πίσω και θα μας αποθαρρύνει. Όλα βέβαια είναι μέσα στο παιχνίδι. Γνωριμίες σαν κ αυτές που σιγά σιγά χτίζουμε βοηθούν στην σωστότερη λήψη αποφάσεων.

Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.