2/12/11

3ης Δεκέμβρη 2011, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Δελτίο Τύπου ΕΣΑΜΕΑ

3ηΔεκέμβρη 2011, ‘Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία’  στην Ελλάδα της
                κρίσης ‘Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ’   


Αγαπητοί συνάδελφοι,
                       
Τη φετινή 3η Δεκέμβρη του έτους 2011, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βιώνουν αντικειμενικά ακόμη δυσκολότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Συνθήκες που μας οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια και αναβιώνουν παρελθούσες περιόδους κοινωνικού αποκλεισμού.

Με αφορμή τη φετινή 3η Δεκέμβρη, η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί τα άτομα με αναπηρία και  χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους να διακηρύξουν ενωτικά και συλλογικά ότι το αναπηρικό κίνημα είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τη λήψη διακριτών προστατευτικών μέτρων από τα σκληρά μέτρα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί μέτρα και πολιτικές ικανά να προστατεύσουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που διαχρονικά αντιμετωπίζουν την ανεργία και προσπαθούν να επιβιώσουν με πενιχρά οικονομικά μέσα.   

� Αυτή την περίοδο και λίγο πριν την 3ηΔεκέμβρη 2011 τα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωπα με ένα νέο �παραμορφωμένο� Κανονισμό Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ο οποίος σχεδιάστηκε ερήμην του αναπηρικού κινήματος και χρησιμοποιείται ως εργαλείο περικοπής κοινωνικών και προνοιακών παροχών.

� Την ίδια περίοδο βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει τις δημοσιονομικές δαπάνες που κατευθύνονται στην Υγεία, μέσω της περικοπής σημαντικών θεραπευτικών μέσων, προθέσεων και ειδικών θεραπειών, αναγκαίων για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να λειτουργούν αυτόνομα και να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή.

� Αυτή την περίοδο απειλούνται με κλείσιμο τα Κέντρα υποστήριξης των ατόμων με βαριές αναπηρίες, ενώ ο Προνοιακός τομέας υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο.

� Τα εισοδήματα των εργαζόμενων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις έχουν μειωθεί τραγικά, αφού ειδικά για τους εργαζόμενους δεν έχει προβλεφθεί ουδεμία εξαίρεση από τη συνεχή λήψη έκτακτων σκληρών οικονομικών μέτρων.

� Οι επιτυχόντες του ν. 2643/98 δεν έχουν ακόμη διοριστεί, ενώ οι διορισμοί τους έχουν συμπεριληφθεί στο περιοριστικό μέτρο προσλήψεων του 1/10. 

� Άγνωστη είναι η τύχη των ΚΕΚΥΚΑμεΑ, τα οποία θα έπρεπε να προστατευτούν από την ίδια την Πολιτεία για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στην Περιφέρεια.

Η οικονομική ύφεση βαθαίνει όλο και περισσότερο, χωρίς να έχει σχεδιαστεί συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Τη φετινή 3η Δεκέμβρη 2011, καλούμε κάθε φορέα που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, όπου και εάν βρίσκεται η έδρα του, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, να διαμαρτυρηθεί σε οποιαδήποτε δημόσια ή δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για τη λήψη μέτρων και πολιτικών για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η αναπηρική οικογένεια.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μπορείτε να οργανώσετε έξω από κάθε δημόσια αρχή που λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και εφαρμόζει μέτρα και πολιτικέςόπως: Δήμους, Περιφέρειες, Διευθύνσεις ΚΕΠΑ, υποκαταστήματα ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Εφορίες, Δημόσια Ιδρύματα Πρόνοιας κ.λπ., καλώντας σε συμπαράσταση όλους τους μαζικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Το αναπηρικό κίνημα τη φετινή 3η Δεκέμβρη και όλες τις ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας καλείται να διαδώσει σε κάθε γωνιά της χώρας, με όποιο τρόπο και μέσο, τη Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2011 - Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η οποία επισυνάπτεται στο παρόν. Είναι η Διακήρυξη που αποτυπώνει πλήρως την τραγική πραγματικότητα που ζούμε και διατρανώνει τη θέλησή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία των δικαιωμάτων μας. 

Από σήμερα, ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2011 και κάθε ημέρα, αγωνιζόμαστε σε κάθε πόλη, με κάθε πρόσφορο μέσο, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις, έως το αγωνιστικό ραντεβού που δίνουμε στις 13 Δεκέμβρη 2011 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10 το πρωί, το οποίο θα καταλήξει σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός μας είναι να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για την τραγική θέση που έχουμε περιέλθει εξαιτίας της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης για την οποία δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι και για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας μας. 

Όσο πιο μαζική είναι η παρουσία μας και η φωνή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις, μικρές και μεγάλες, τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα κοινωνικής διαμαρτυρίας που καλούμαστε να στείλουμε.

Είναι αδήριτη η ανάγκη να κατανοήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου και το σύνολο της Κοινωνίας ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αντικειμενικά βρίσκονται στην πιο δεινή οικονομική θέση.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, 

            Ο Πρόεδρος                                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

             Ι. Βαρδακαστάνης                                                                           Χρ. Νάστας                           
                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.