15/9/11

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ ART4MORE ‘11 - ΤΕΧΝΗ χωρίς ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Διοργανωτής: ΕΔΡΑ
ΠΟΤΕ: Παρασκευή 7, Σάββατο 8, Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011
ΠΟΥ: The HUB Events, Αλκμήνης 5 Κ. Πετράλωνα, σταθμός Κεραμεικός
Λήξη προθεσμίας υποβολής 16/9/2011

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες, επαγγελματίες και φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν με έργα τους

στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Art4More, που θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Οκτωβρίου στο The HUB Events.

Το Διεθνές Φεστιβάλ “ART4MORE”, υπό τη διοργάνωση της Μ.Κ.Ο. «ΕΔΡΑ», πραγματοποιείται ετησίως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου) και είναι αφιερωμένο στη σύνδεση της Τέχνης με την Ψυχική Υγεία και καίριους κοινωνικούς προβληματισμούς, προβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και αναδεικνύοντας έναν εναλλακτικό τρόπο αντίληψης της υγείας ως στάση ζωής. Ζητούμενο του “ART4MORE” αποτελεί η καταπολέμηση των βασικότερων «συμμάχων» της αρνητικής στάσης που επικρατεί σε σχέση με τους ψυχικά πάσχοντες: την προκατάληψη, την έλλειψη ενημέρωσης και τον στιγματισμό. Έτσι, η ψυχική υγεία μέσω της τέχνης δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, της γνωριμίας με τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αλλά και της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους.

Στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ ART4MORE υλοποιούνται δύο εκθέσεις - δράσεις, διερευνώντας επιστημονικά και αισθητικά τους τρόπους με τους οποίους ο χώρος επηρεάζει και δομεί την ανθρώπινη ζωή και την τέχνη. Οι δύο εκθέσεις πλαισιώνονται από ομιλίες, προβολές, performances και live μουσικές συναυλίες ευαισθητοποίησης.

Αναλυτικά, στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνεται:

Έκθεση – Ημερίδα:
1. «Θεραπευτική Αρχιτεκτονική»
Ημερίδα και έκθεση με έργα Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής (οικοτροφεία, κέντρα ημέρας, προστατευόμενα διαμερίσματα, προσαρμοσμένες οικίες κ.ά.). Η ημερίδα θα δομηθεί γύρω από ένα διαδραστικό διάλογο διανθισμένο με ολιγόλεπτες εισηγήσεις επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρεμβάσεις του κοινού. Τον συντονισμό θα αναλάβει η Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Νοσοκομειολόγος). Συμμετέχουν με τοποθετήσεις η Dr. Upali Nanda (ΗΠΑ), η Annette Ridenour (Καναδάς), ο Dr Cornel Lustig (Ισραήλ), προσωπικότητες από το Ισραήλ, την Αμερική, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς επαγγελματίες και οργανισμούς για υποβολή ιδεών και προτάσεων. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν από εξειδικευμένη κριτική επιτροπή, θα τυπωθούν και θα εκτεθούν στο φεστιβάλ. Βασικά κριτήρια: η πρωτοτυπία και η εφαρμοσιμότητα της πρότασης. Οι προτάσεις, μαζί με το cv του αποστολέα, υποβάλλονται ταχυδρομικά στην διεύθυνση Δήλου 14, Περιστέρι, Τ.Κ. 12134 Περιστέρι. Τηλ/Fax: 5913826, με την ένδειξη «ART4MORE». Λήξη προθεσμίας υποβολής προτάσεων: 16/9/2011.

2. «Εναλλακτικά Θεραπευτικά Μέσα στην ψυχική υγεία ως συμπληρωματικό μοντέλο μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής: Τοπίο – Θεραπευτική Γεωργία (Κήπος)»
Τα εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα, αποδεδειγμένα από μελέτες που έχουν γίνει έχουν καταδείξει την συμβολή τους όχι μόνο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και σε θέματα πρόληψης ασθενειών και μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής τόσο σε επίπεδο παθολογικό όσο και ψυχιατρικό. Η πιλοτική εφαρμογή ενός μοντέλου διαχείρισης εναλλακτικών θεραπευτικών μέσων από την "ΕΔΡΑ", έχει καταγράψει θετικά αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν σε αυτή την συνάντηση.
Με σημείο εκκίνησης την παρέμβαση της Δρ. Τζούλιας Τζώρτζη (Αρχιτέκτων Τοπίου-Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος) σχετικά με τη Θεραπευτική Κηπουρική και την εφαρμογή της στην Αρχιτεκτονική Τοπίου, το δεύτερο τμήμα της ημερίδας θα αναπτυχθεί γύρω από τη δημιουργία και τη χρήση κήπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως εναλλακτικών θεραπευτικών μέσων και στην υιοθέτηση ενός αρμονικότερου ρυθμού ζωής. Για παραδείγματα από την Ελλάδα θα μιλήσει ο κος Μιχάλης Μανιαδάκης (Τεχνικός Ανθοκομίας- Σύμβουλος Οικολογικής Γεωργίας), ενώ θα γίνουν τοποθετήσεις από ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ημερομηνία διεξαγωγής Ημερίδας: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011, ώρα 17.00-21.00.
Ακολουθεί δεξίωση.
Έκθεση Από όσους Σχεδιάζουν στο Περιθώριο
Η δεύτερη έκθεση-δράση φιλοξενεί περίτεχνα σκίτσα σε λευκές σελίδες, στο περιθώριο σημειώσεων, σε post-its, moleskines, ημερολόγια και κάθε άλλη επιφάνεια που ένα σχέδιο μπορεί να γεννηθεί αυθόρμητα και απρογραμμάτιστα. Στην έκθεση συμμετέχουν και λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το project αυτό αντικατοπτρίζει την επιστροφή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πιο απλοϊκές, πειραματικές και πρωτογενείς μορφές τέχνης. Σκοπός είναι: Να δώσει έναν τόπο έκθεσης στην εφήμερη τέχνη που δημιουργείται και χάνεται καθώς δεν έχει αποδεκτή ή περιποιημένη φόρμα. Να φανερώσει την άμεση σχέση της τέχνης αυτής με το υποσυνείδητο και τον ψυχισμό μας. Να συνδέσει τα σκίτσα με τις προσωπικές στιγμές και περιστάσεις κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν, μέσα στην καθημερινότητα των δημιουργών τους.
Συμμετέχουν: οποιοσδήποτε, εικαστικοί, σκιτσογράφοι, εικονογράφοι, γραφίστες, new media artists, street artists, performers, κ.α.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Μαριτίνα Κονταράτου
Υπεύθυνη Πολιτιστικών Τηλ: 210 5901243, κιν.: 6942056334. E-mail: arts.edra@gmail.com, Url: http://www.edra-coop.gr/
Γκούτσιου Αριστέα
Υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων & Κοινωνικού Μάρκετινγκ τηλ./φαξ: 210-5913826, κιν.: 6936784724 E-mail: mko.edra@gmail.com, Url: www.edra-coop.gr

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Καλλιτεχνική Επιμέλεια Φεστιβάλ «ART FOR MORE»:
Μαριτίνα Κονταράτου
Πρόεδρος Οργανισμού Κ.Σ.Δ.Ε.Ο – «ΕΔΡΑ»:
Μαρία Κερασόγλου
Διοργανώτρια Ημερίδας «Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής»
Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Νοσοκομειολόγος
Δημ. Σχέσεις & Προβολή Φεστιβάλ:
Γκούτσιου Αριστέα, Υπ. Δημ. Σχέσεων & Κοινωνικού Μάρκετινγκ
Σταύρος Θεοδωρακόπουλος, Τμήμα Δημ. Σχέσεων & Κοινωνικού Μάρκετινγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.