28/3/11

Mental Health Europe και Mental Health Greece

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους εντός και εκτός Ελλάδας. Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα που διαβάζετε τα νέα του χώρου της ψυχικής υγείας. Καθημερινά λαμβάνουμε mail με ενδιαφέροντα δρώμενα στο χώρο και κάποια από αυτά τα δημοσιεύουμε.Αν νομίζετε ότι κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει στον χώρο δεν έχετε παρά να μας το στείλετε.



Σήμερα κοίταζα ένα πολύ ενδιαφέρον ημερολόγιο από την σελίδα του ΜΚΟ Mental Health Europe που έχει 25 χρόνια λειτουργίας. Η σελίδα του είναι η  http://www.mhe-sme.org/
Στο εν λόγω ημερολόγιο θα δείτε πολλούς γνωστούς σας ηθοποιούς, αθλητές, ή τραγουδιστές που είχαν ή έχουν ζήτημα mental health ("ψυχικής υγείας" στα Ελληνικά)., όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή κ.α. Είναι ένα πολύ ισχυρό επικοινωνιακά "εργαλείο" να "βγαίνει" κάποιος γνωστός και να μιλά με απλά λόγια για το ότι αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας. Το απομυθοποιεί. Πίσω από την αστραφτερή εικόνα της showbiz όπου όλα δείχνουν τόσο όμορφα και γοητευτικά υπάρχει η αληθινή ανθρώπινη εικόνα.
Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι προτάσεις μας προς το Υπουργείο Υγείας για καμπάνιες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την  ψυχική Υγεία για τις οποίες ακόμα περιμένουμε απάντηση.

Ομάδα Ενημέρωσης Δικαιωμάτων Ληπτών και Οικογενειών:
Ένα ακόμα ενδιαφέρον αίτημα είναι η ομάδα ενημέρωσης από Δικηγόρο, Κοινωνικό Λειτουργό, μέλος οικογένειας η οποία θα ενημερώνει τα μέλη οικογενειών και τους ίδιους του λήπτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Η επαφή μας με τον χώρο της ψυχικής υγείας μας έχει δείξει ότι τα θέματα είναι πολύπλοκα και συχνά δεν γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις ευεργετικές διατάξεις που υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρία. Θέματα όπως να αναζητηθεί η δυνατότητα για σύνταξη ή επίδομα στην ζωή της οικογένειας φαντάζουν πολύ δύσκολα. Σε συνθήκες όπου η ομαλή ζωή δεν  είναι πάντα εκεί το να διεκδικήσει κανείς τα διακαιώματα του δεν είναι και τόσο αυτονόητο και  απαιτεί την στήριξη. Πολλές φορές ζητάμε πράγματα τα οποία ήδη υπάρχουν αλλά δεν τα γνωρίζουμε. Υποχρέωσή μας σαν σύλλογος είναι ακριβώς η παροχή ολοκληρωμένων συμβουλών που θα κάνουν την ζωή των ληπτών και οικογενειών ευκολότερη, θα αποτρέψουν τις κρίσεις (κυριολεκτικά) και την απόγνωση.

Διάβασμα του "Οδηγού του Πολίτη με Αναπηρία"
Σας προτείνουμε ένα "ευαγγέλιο" αν είστε ή έχετε στο περιβάλλον σας ,άτομο με αναπηρία και δεν έχετε αμελήσει να περάσετε  από επιτροπή για να λάβετε το  περιβόητο ποσοστό αναπηρίας 67% από την Υγειονομική Επιτροπή. Το ποσοστό  να είστε σίγουρος, όχι μόνο δεν είναι ντροπή, αλλά είναι ένας σύμμαχος στον άνισο αγώνα μας με την ελληνική γραφειοκρατεία και διοίκηση.
Μπορείτε να το προμηθευτείτε (για να μην τυπώσετε 490 σελίδες...) εντελώς δωρεάν από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην οδό Βασιλής Σοφίας, (στο ισόγειο αριστερά) και να το μελετάτε όποτε έχετε διάθεση. Δεν είναι γνώση που μπορεί να διαβαστεί "με την μία". Πρόσφατα για παράδειγμα διαβάσαμε ότι στις περιπτώσεις γονικής παροχής, κληρονομιάς τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται έκπτωση 10% από τον αντίστοιχο φόρο. Πολύτιμη τέλος πληροφόρηση μπορείτε να βρείτε και στο ανανεωμένο portal www.disabled.gr και την newsletter που αποστέλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.