8/12/10

Μιλώντας για Ψυχική Υγεία 1

Ένας μεγάλος διεθνής οργανισμός για την ψυχική υγεία του οποίου η ΚΙΝΑΨΥ είναι μέλος είναι ο "World Federation for Mental Health". Από το 2009 ένας άλλος σημαντικός οργανισμός ο "World Fellowship for Schizophrenia and Allied Disorders (WFSAD)" πρότεινε στον πρώτο να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τα προγράμματά τους και τα μέλη τους σε ένα οργανισμό, τον "World Federation for Mental Health" (WFMH). Το παγκόσμιο κίνημα για την ψυχική υγεία, έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο όπου απαιτούνται αυξημένες συνεργασίες δια μέσω οργανισμών, χωρών, προκειμένου να φθάσουμε στο επόμενο επίπεδο.

Στο κομμάτι που μας ενδιαφέρει (δηλαδή στο κίνημα των οικογενειών και των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας) ο οργανισμός WFMH έχει δημιουργήσει από τις αρχές τους έτους, το "Κέντρο για την Υποστήριξη και Συνηγορία της Οικογένειας και των Χρηστών". "WFMH Center for Family and Consumer Advocacy and Support"


Το κέντρο WFMH Center for Family and Consumer Advocacy and Support (CFCAS) θα λειτουργήσει ως το επίκεντρο της συνεχούς δουλιάς σχετικά με τα αιτήματα και τις ανησυχίες οικογενειών και χρηστών. Θα δώσει το πλαίσιο για συνεχιζόμενη εφαρμογή άριστων προγραμμάτων και σχεδίων που έχει δημιουργήσει στο πρόσφατο παρελθόν η "World Fellowship for Schizophrenia and Allied Disorders (WFSAD)" Ανάμεσα στα οποία τα εξής εγχειρίδια:
Το (αναλυτικότατο) Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης: Λόγος να Ελπίζουμε - Εκπαίδευση Οικογενειών. "Reason to Hope Family Training"

Ο Οδηγός: "Οι Οικογένειες ως εταίροι στην φροντίδα Ψυχικής Υγείας" - Families as Partners in Mental Health Care Guidebook"

Η δημιουργία δικτύου μεταξύ  εθνικών και τοπικών οργανισμών για την σχιζοφρένεια και συναφών διαταραχών σε χώρες όλου του κόσμου.


Έχουμε την χαρά (με αφορμή το συνέδριο του WFMH που είχε γίνει στην Αθήνα) να μελετήσουμε και σε συνέχεια να  αποδώσουμε στα Ελληνικά το αναλυτικό αυτό εργαλείο - εγχειρίδιο το οποίο αφορά αυτό που ονομάζουμε στην Ψυχοεκπαίδευση, δηλαδή ενημέρωση για την κάθε ψυχική νόσο αλλά και όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν κάποιον που ζει με ψυχική νόσο ή που συζεί με άτομο ή άτομα  που είναι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Τα θέματα που θίγονται έχουν μελετηθεί και είναι αποτέλεσμα εμπειρίας πολλών ετών. Από την μελέτη που έχουμε κάνει έχουμε δει πως τα θέματα και οι παράμετροι που θέτει ο οδηγός δεν είναι τετριμμένα.
Μιλούν κατευθέιαν στην γλώσσα της οικογένειας που έχει ζήσει με την ψυχική νόσο. Πολλές φορές μπορεί να κάνουμε το σφάλμα και να νομίζουμε ότι επειδή πάμε σε έναν γιατρό, έναν ψυχίατρο, ή μια ομάδα, θα μπορέσει να μας λύσει όλες τις απορίες, θα μπορέσει να θίξει όλα τα συναισθήματα που έχουμε κατά καιρό βιώσει. Αυτό είναι λάθος. Χρειάζεται πραγματική εξειδίκευση για να μπορεί να πει κάποιος ότι ειδικεύεται στην θεραπεία με οικογένειες που έχουν κάποιο θέμα Ψυχικής Υγείας.

Να αποδοθεί λοιπόν στα Ελληνικά το Εκπαιδευτικό Εργαλείο και με Εκπαιδευμένα μέλη να γίνουν δομημένα προγράμματα Εκπαίδευσης/ Υποστήριξης Είναι στα σχέδια της ΚΙΝΑΨΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.