8/12/10

Συναισθήματα και Προκλήσεις για τα Αδέλφια - Πως θα πρέπει να μιλάμε στα μέλη της ευρύτερης οικογένειας και σε φίλους ?

Για να σας δώσουμε ένα δείγμα γραφής του οδηγού "Reason for Hope" θα αναφερθούμε σε ένα κεφάλαιο για τις προκλήσεις και τα συναισθήματα αδερφών ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας:

Οι αντιδράσεις αδερφών, όταν ο αδερφός ή η αδερφή νοσεί ποικίλουν σημαντικά, ανάλογα με την ηλικία τους όταν ξεκίνησε η νόσος, ανάλογα με την φύση της σχέσης που είχαν με τον αδερφό/ή τους πριν ξεκινήσει η νόσος.

ΠΡΟΚΛΉΣΕΙΣ:

- Απώλεια της Υποστήριξης του αδερφού και της συντροφιάς του.
- Πιθανή αποξένωση από φίλους και γνωστούς.
- Να παραμελείται από γονείς, που η προσοχή τους στρέφεται στο παιδί που νοσεί,

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ:

- Δυσαρέσκεια για την μη φυσιολογική κατάσταση που ζει η Οικογένεια
- Αισθήματα ότι πρέπει να πρέπει να αντισταθμίσει ("πετύχει για 2")για τον άρρωστο αδερφό/αδερφή.
- Αισθήματα ότι δεν πρέπει να γιορτάζει τις επιτυχίες του.
- Αισθήματα ότι τα δικά του προβλήματα είναι ασήμαντα-τετριμμένα. (ενοχή αυτού που επιβίωσε)
- Αβεβαιότητα, εξαιτίας της μη προβλέψιμης υγείας του αδερφού.
Όπως κάθε άλλο μέλος, για κάποιους υπάρχει ο φόβος της κληρονομικότητας, ο φόβος για την συμπεριφορά του αδερφού, θλίψη, οργή, λύπη, άγχος, και απομόνωση.

Να βοηθήσουμε τα αδέρφια (σε νεαρότερες ηλικίες) να κρατήσουν τις φιλίες τους, τις δραστηριότητές τους, εκτός σπιτιού είναι ιδιαίτερα πολύτιμο.

Μιλώντας για Ψυχική Νόσο
 
Πως θα πρέπει να μιλάμε στην ευρύτερη οικογένεια ;
 
1. Αρχικά μπορείς να νιώθεις πολύ άβολα, να μιλήσεις για το ζήτημα της ψυχικής νόσου. Να λες τόσα όσα νιώθεις άνετα, να πεις.  Με τον καιρό, θα συνηθίσεις να μιλάς. (δικό μας σχόλιο: και θα μάθεις να μιλάς έμμεσα, άμεσα, με χιούμορ, χωρίς χιούμορ, με αποφασιστικότητα, απλότητα, χωρίς άγχος, χωρίς ενοχές...)
 
2. Να είσαι ειλικρινής, αλλά δεν χρειάζεται να δίνεις πολλές λεπτομέρειες. Τα μέλη οικογενειών έχουν δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια. Τα Οικογενειακά "Μυστικά" δεν είναι υγιή, και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις αργότερα.
 
Όσο ενημερώνεσαι και μαθαίνεις θα κάνεις ξεκάθαρο μέσα σου, πως και η ψυχική νόσος είναι και αυτή μια ασθένεια που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος , και συγκεκριμένα το μυαλό του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.