12/11/10

Εβδομάδα 8-13.11.2010

Περίφημα πήγε η συνάντηση της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου. Ήταν ίσως η μαζικότερη μέχρι σήμερα. Γύρω στα 30 άτομα λήπτες υπηρεσιών και αδέρφια ατόμων με πρόβλημα ψυχικής υγείας παρακολούθησαν τον ψυχίατρο κο Αστρηνάκη να μεταφέρει την ματιά του και την πολύχρονη εμπειρία του σε Δημόσιο Νοσοκομείο.
Εύστοχες παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. Την ενημερωτική συνάντηση τίμησε και ο μαραθωνοδρόμος Τάσος Παπούλιας (στην μέση της φωτο), ο οποίος μεταφέρει το παράδειγμα ζωής, πως κατάφερε παρά την παράλυση του (έπειτα από ατύχημα) και την πολύχρονη παραμονή του σε νοσοκομείο να αναρρώσει, να ξαναμάθει να μιλά, να περπατά και τελικά να τρέχει σε μαραθώνιο.

Μας τιμά η παρουσία όλων των φίλων. Ευχαριστούμε την Pizza Fan, για την ευγενική προσφορά ελαφρού δείπνου. (θα την έχουμε φαντάζομαι ξανά μαζί στην επόμενη Γενική Συνέλευση, η οποία θα περιλαμβάνει την εκλογή νέου Δ.Σ. στις αρχές Μαίου 2011)
Την Τρίτη ο Παναγιώτης Τριαντογιάννης και ο Ματθαίος Δαρμής παρουσίασαν σε φοιτητές της Παντείου (σε μάθημα του κου Στηλιανίδη) τον σύλλογο ΚΙΝΑΨΥ (βλέπε φωτογραφία)


Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση με το οποίο 2 φορείς τουλάχιστον από Ελλάδα με 2 φορείς από την Ευρώπη συνδιοργανώνουν κάποιο δρώμενο-πρωτοβουλία που περιλαμβάνει ταξίδια για την διοργάνωση κλπ. Χρηματοδοτούνται έως 50.000 με 75% να καλύπτεται από τα χρήματα του προγράμματος και 25% από τον φορέα (άλλους χορηγούς κλπ)
Είχαμε υποβάλει πριν ένα χρόνο πρόγραμμα σε ένα σχετικό πρόγραμμα του "Νέα Γενιά σε δράση", αλλά λόγω ότι υπήρχαν κάποιες λεπτομέρειες (που δεν ήταν τελικά και τόσο λεπτομέρειες) στην σωστή συμπλήρωση της αίτησης και δεν μας είχε γίνει αποδεκτό. Επόμενη προθεσμεία υποβολής είναι η 1η Φεβρουαρίου 2011.
Η πρόσφατη εμπειρία με την συνδιοργάνωση στο metro (στην φωτογραφία η Ταμείας της ΚΙΝΑΨΥ χάρη στην οποία ξεκίνησε η εκδήλωση στο Σύνταγμα) μας έδειξε πως η συνύπαρξη με άλλους φορείς και η συνεργασία δίνει πολλά περισσότερα. Σου μένει ένα επιπλέον "κεφάλαιο" που είναι η συνεργασία και όσα έμαθες μέσα από αυτήν.
Ειδικά σε συλλόγους νεαρής ηλικίας οι συνεργασίες και οι κοινές δράσεις φαίνεται να είναι στρατηγικά μια πολύ σωστή κίνηση.
Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με την ΠΕΨΑΕΕ, αργότερα την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας,  με την Ίασις, με την Έδρα και να έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις. Και όταν λέμε τύχη, δεν συναντήσαμε μια μέρα τον ίδιο τον Φορέα ή το έντυπό του. Βρήκαμε προφανώς τα άτομα που έδειξαν ενδιαφέρον και αναγνώριση για την δράση μας, μας άκουσαν, ήρθαν στις συναντήσεις μας και έτσι μέσω της καλής διάθεσης και επικοινωνίας, δημιουργήθηκαν συνεργασίες και ανθρώπινες σχέσεις. Φαινομενικά εμείς μπορεί να λαμβάνουμε περισσότερα (χώρους, συμβουλές, ενημέρωση για τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο)  αλλά και οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν να ωφεληθούν πολλαπλά από τις διασυνδέσεις μας από το ότι είμαστε ένας συνδετικός κρίκος με άτομα στα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, και από το ότι έχουμε γνήσια και ειλικρινά κίνητρα και από το ότι όσα γράφονται στο καταστατικό μας δεν είναι ξύλινα λόγια.  Αν δεν "μαθητεύσουμε" λοιπόν κοντά σε φορείς πιο έμπειρους πως θα μάθουμε..

Αρκεί να μάθει κανείς να ρωτά,  να ζητά ή να προτείνει. Για παράδειγμα μπορεί να ζητήσει κάποιο μέλος συλλόγου ένα διοικητικό υπάλληλο ή ένα λογιστή ενός φορέα που απασχολεί τέτοιο προσωπικό για τα θέματα που έχουν σχέση με την υποβολή προτάσεων ή προϋπολογισμών. Για το πότε είναι η περίοδος που πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις των ΜΚΟ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι θα χαρούν να απαντήσουν σε τέτοιες ερωτήσεις. Ασφαλώς και οι ομοσπονδίες έχουν αυτόν τον υποστηρικτικό ρόλο στα μέλη τους.

Όσον αφορά τα Νέα της ΚΙΝΑΨΥ, έπειτα από την τόνωση του ηθικού, που αποτέλεσε η εκδήλωση στο μετρό  κάνουμε τον προγραμματισμό μας σαν ΜΚΟ-σύλλογος για την περίοδο Δεκεμβρίου - Μαΐου 2011 και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις.Από τον Μάιο 2011 θα ετοιμαστούμε ξανά για την εκδήλωση στο μετρό όπως όλα δείχνουν. Για την 2η Γιορτή Ψυχικής Υγείας.
Το μάτι μας θέλουμε να είναι "γαρίδα" για κάθε ευκαιρία που υπάρχει ή πρόκειται να υπάρξει.

Μια φράση που άκουσα και μου άρεσε σήμερα στην ημερίδα για το επιδοτούμενο πρόγραμμα ήταν από κάποιο κύριο ο οποίος είπε  "...τελικά εκείνο που χρειάζεται για να γίνει αποδεκτή η αίτηση είναι "καλό μπλα-μπλά" και "ζεστό χρήμα" για το υπόλοιπο 25% του κόστους του προγράμματος...αν ήσουν καλός στην έκθεση θα περάσει η πρότασή σου..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.