26/5/13

Συζήτηση για το νέο DSM από το Hearing Voices Network Αγγλίας

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες είναι οι αληθινοί ειδικοί στο πως αυτές οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να αναπτύσσονται και να παρέχονται. Είναι αυτοί που γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζονται, τι λειτουργεί αποτελεσματικά και ποιες βελτιώσεις είναι αναγκαίες. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό ζήτημα - είναι κάτι που επηρεάζει τις ζωές μας.» 
Jaqui Dillon, Πρόεδρος, Hearing Voices Network Αγγλίας.

όλο το κείμενο μαζί με τη δήλωση - τοποθέτηση:

http://www.hearingvoices.gr/index.php/el/2012-07-18-10-28-50/2012-07-18-10-30-37/110-dsm-5



Το Hearing Voices Network ξεκινά δημόσιο διάλογο για το DSM 5 και τις ψυχιατρικές διαγνώσεις

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες η νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχιατρικών Διαταραχών (DSM 5). Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με την αυθαιρεσία που διακρίνει τα ταξινομητικά συστήματα στα οποία βασίζονται οι ψυχιατρικές διαγνώσεις που δίνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Οι αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές όσων λαμβάνουν αυτές τις διαγνώσεις είναι συχνές και πολλές. Η κυκλοφορία του DSM 5 αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση σε διάφορες χώρες και οδήγησε στη δημοσίευση πολλών ανακοινώσεων και δηλώσεων που επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης ενός διαφορετικού μοντέλου κατανόησης και αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου.

Στις σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να διαβάσετε μεταφρασμένα στα ελληνικά το Δελτίο Τύπου και τη Δήλωση – Τοποθέτηση του Αγγλικού Τμήματος του Δικτύου HearingVoices. Τα πρωτότυπα κείμενα στα Αγγλικά, καθώς και τα σχόλια που ήδη έχουν αποσταλεί,  είναι διαθέσιμα στην ακόλουθη ιστοσελίδα: Position Statement on DSM 5 &Psychiatric Diagnosis. Πριν από μερικές ημέρες λάβαμε και ένα μήνυμα με την ελληνική μετάφραση ενός ενημερωτικού άρθρου για τη Δήλωση του Τομέα Κλινικής Ψυχολογίας της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Σας την προωθούμε ως ξεχωριστό συνημμένο αρχείο, ώστε να σχηματίσουν όλοι μια πλήρη εικόνα για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει και αναφέρεται στο κείμενο του Δικτύου Hearing Voices.  

Καθώς συμφωνούμε ότι τα ζητήματα που θίγει το Hearing Voices Network στην Αγγλία δεν περιορίζονται σε καμία περίπτωση στα σύνορα οποιασδήποτε χώρας,  θα θέλαμε να λάβουμε και εμείς μέρος σε αυτό το διάλογο. Το DSM, άλλωστε, αποτελεί βασικό εργαλείο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και στη χώρα μας. Εδώ, μάλιστα, οποιαδήποτε άποψη εκφράζεται ενάντια σε αυτό, περιθωριοποιείται πολύ πιο εύκολα (ως γραφική ή ακραία) απ’ ότι σε άλλες χώρες. Επιπλέον, η Ελληνική περίπτωση αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα όσων αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Αγγλικού Δικτύου στο κείμενό τους: Όσο περνάει ο καιρός και η κοινωνική κατάσταση γίνεται όλο και πιο αφόρητη εξαιτίας της εξάπλωσης νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τραγικών αλλαγών που φέρνουν στις ζωές μας αλλεπάλληλα μνημόνια, γίνεται αδιαμφισβήτητη η άμεση αιτιακή σχέση μεταξύ κοινωνικοπολιτικών συνθηκών και ψυχικών δυσκολιών. Παρ’ όλα αυτά, ο κυρίαρχος ψυχιατρικός λόγος συνεχίζει να παραβλέπει  την κοινωνική δυστυχία και, αντί να αναφέρεται σε αυτήν, προτιμά να διακρίνει ατομικά γενετικά και βιολογικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε κατάθλιψη, ψύχωση, εθισμό κ.ο.κ. Θεωρούμε ότι η συγκυρία είναι αποκαλυπτική: Το νέο DSMέρχεται εν μέσω τεράστιων κοινωνικών αναταραχών να διαφυλάξει τα συμφέροντα άλλων, όχι τα δικά μας. Σήμερα είναι επιτακτική η διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων που, μαζί με τις περισσότερες αξιόλογες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τελούν υπό κατάργηση. Τα δίκαια και εύλογα αιτήματα  που έχουν να κάνουν με ζητήματα οικονομικά και διοικητικά αναβαθμίζονται όταν αφήνουν χώρο και για τη διεκδίκηση μιας ταυτότητας απαλλαγμένης από παθολογικοποιητικές επιρροές. Μπορούμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα όταν διεκδικούμε καλύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, όχι ως ανήμποροι ασθενείς ή ανάπηροι, αλλά ως φορείς δράσης και χειραφέτησης.

Hearing Voices Network Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.