6/11/12



Αγαπητά αδέρφια, αγαπητοί φίλοι της ΚΙΝ.Α.ΨΥ,
Ως  μέλος της ΚΙΝ.Α.ΨΥ και εκπρόσωπος της στην Π.ΟΣ.Ο.Ψ.Υ(Πανελλήνια Ο μοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας) συμμετείχα το διάστημα 16-19/10/12 στο σεμινάριο που διοργάνωσε ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ Σερρών και επιθυμώ να σας μεταφέρω μερικά σκέψεις για την εμπειρία μου αυτή.
 Στο συγκεκριμένο πανελλήνιο σεμινάριο με θέμα " Η Ψυχοκοινωνική  και Επαγγελματική Αποκατάσταση ως Αντίβαρο της Ανάρρωσης" συμμετείχαν μέλη των συλλόγων οικογενειών από διάφορα μέρη της Ελλάδας δηλαδή φροντιστές (μητέρες κυρίως και κάποια αδέρφια), άνθρωποι με ψυχιατρική εμπειρία-λήπτες υπηρεσιών καθώς και επαγγελματίες ψ.υ.
 Κάθε μία από τις 3 πρώτες μέρες περιελάμβανε μια εισαγωγική εισήγηση από τους επιμορφωτές επαγγελματίες ψ.υ και στη συνέχεια βιωματικά εργαστήρια όπου συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Το σεμινάριο ξεκίνησε (16-10) με τόνωση της ελπίδας και της ψυχικής ανθεκτικότητας των συμμετεχόντων (τουλάχιστον έτσι λειτούργησε σε εμένα) μέσω ενός εξαιρετικού προγράμματος δομημένου από την κα Κατερίνα Νομίδου. Ακολούθησε (17-10) βιωματικό σεμινάριο για την διαπραγμάτευση του δικαιώματος των ψυχικά ασθενών στην εργασία και την πραγματική αποκατάσταση. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, ειπώθηκαν πολλές αλήθειες και εντοπίστηκαν πάρα πολλες αδυναμίες-αστοχίες της υπάρχουσας οργάνωσης των δομών -δικτύων υποστήριξης των ληπτών υπηρεσιών ψ.υ. και των οικογενειών. Τρίτη ημέρα (18-10) "εισαγωγή στις βασικές αρχές επικοινωνίας και διαπροσωπικών σχέσεων" Ουάαου!!! Πόσο υπέροχη είναι η γνήσια επικοινωνία και πόσο δύσκολη... Επιτρέψτε μου ένα προσωπικό σχόλιο. Αγαπητές μητέρες, οικογένεια, αδέρφια, φροντιστές ας προσέχουμε λίγο τα μηνύματα που στέλνουμε. Δυστυχώς πολλές φορές είναι αντιφατικά, προκαλούν σύγχιση και ακυρώνουν τις απαντήσεις-δράσεις των δικών μας αγαπημένων ανθρώπων. Τελευταία ημέρα (19-10) Εισήγηση από την κα Μαρίνα Οικονόμου με θέμα "Ενίσχυση της Θεραπευτικής Συμμαχίας". Ειπώθηκαν όλα τα σωστά και λογικά ζητούμενα για την επίτευξη της. Μένει να βρεθεί πως οι προσδοκίες όλων των ενδιαφερομένων, ληπτών υπηρεσιών ψ.υ.-φροντιστών-επαγγελματιών ψ.υ.-θα πάψουν να συγκρούονται και να ματαιώνονται. Πώς άραγε?
 Με ομαδική δουλειά, με δικτύωση ,με διάχυση κάθε πληροφορίας καλής ἠ κακής, με αντιγραφή καλών πρακτικών και αποφυγή κακών, με προσωπική και συλλογική ευθύνη όλων των μελών της Θεραπευτικής Συμμαχίας.
 Αξιότιμοι επαγγελματίες της ψ.υ.δώστε χώρο στις οικογένειες, αξιοποιήστε την εμπειρία τους και σεβαστείτε το πόσο ανάγκη σας έχουν.
 Αγαπητοί φίλοι με ψυχιατρική εμπειρία διεκδικήστε οτι δικαιούστε, αξιοποιήστε οτι προσφέρεται, καταγγείλτε οτι σας χαλάει.
 Αγαπητές οικογένειες-φροντιστές, γονείς, αδέρφια ας οργανωθούμε καλύτερα. Κάθε Δήμος ας έχει τον δικό του Σύλλογο Οικογενειών. Είμαστε αρκετοί, μπορούμε περισσότερα υπέρ μας.
 Ας γίνει η αλληλουποστήριξη και η αλληλεγγύη καθημερινή μας πρακτική.
 Αγαπητέ  Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ Σερρών ευχαριστούμε για το παράδειγμα και την ζεστή φιλοξενία.
                                              Κατερίνα Αγγελή, ταμίας ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.