11/4/12

Σημαντικές βελτιώσεις σε συνταξιοδοτικές διατάξεις χάρη σε παρεμβάσεις της Ε.Σ.Α.με Α

Σημαντικές βελτιώσεις σε συνταξιοδοτικές διατάξεις που αφορούν σε άτομα με βαριές αναπηρίες και τις οικογένειές τους σημειώθηκαν στο άρθρο 26 του νομοσχεδίου Κανονισμός ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις που ψηφίστηκε εχθές στη Βουλή.
Συγκεκριμένα και μετά από πιεστικές διεκδικήσεις 10 και πλέον ετών διορθώθηκε η μεγάλη αδικία που υφίσταντο οι τυφλοί συνταξιούχοι μετά το έτος 1993 αφού το ποσό του επιδόματός απόλυτης αναπηρίας εξισώνεται με αυτό που χορηγείται στους τυφλούς συνταξιοδοτούμενους προ του έτους 1993.
Βελτιώθηκε η διάταξη του άρθρου 37 του ν. 3996/2011 σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα αδέλφια που φροντίζουν αποδεδειγμένα (βάσει δικαστικής συμπαράστασης) τους αδελφούς τους άτομα με βαριά αναπηρία για να συνταξιοδοτηθούν στην 25αετία. Σύμφωνα με την διάταξη που ψηφίστηκε τα αδέλφια που πληρούν όλες τις βασικές προϋποθέσεις που ορίζει η αρχική διάταξη συνταξιοδοτούνται όχι μόνο σε περίπτωση που ο εν ζωή γονέας είναι ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67%  αλλά και σε σε περίπτωση που ο εν ζωή γονέας είναι 75 ετών και άνω. 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρύθμιση, μέσω της οποίας καταργείται ή άδικη προϋπόθεση μη εφαρμογής τεχνητού μέλους που απαιτούνταν για τη χορήγηση του εξωϊδρυματικού επιδόματος (10 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη)  στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό (παρ. ε παρ. 2 , άρθρο 5 του ν. 3232/2004). Η κατάργηση της άδικης αυτής προϋπόθεσης για τους μονούς ακρωτηριασμούς αποτελούσε αίτημα της αναπηρικής οικογένειας από το έτος 2004.
Η  σύνταξη του ενός εκ των δύο θανόντων γονέων στα ορφανά άτομα με αναπηρία μεταφέρεται ολόκληρη εφόσον ο δικαιούχος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (με την αρχική διάταξη παρ. 5α, άρθρο 5 του ν. 3232/2004)  ορίζονταν ποσοστό 80%).
Με το άρθρο 30 ικανοποιείται το αίτημα που έθεσε η Ε.Σ.ΑμεΑ. για τη συμμετοχή εκπροσώπου της καθώς και εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων στην Εθνική Επιτροπή Κατ’ οίκον Φροντίδας του Υπουργείου Εργασίας που συστήθηκε με το άρθρο 138 του ν. 4052/2012.
Με το άρθρο 34 ρυθμίζονται  με διακριτό και ισχυρό τρόπο τα θέματα αρμοδιοτήτων εφαρμογής του ν. 2643/1998 αφού αυτές παραμένουν στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Οι βελτιώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που έχουν ασκηθεί από το αναπηρικό κίνημα σε βάθος χρόνου.
Η Ε.Σ.ΑμεΑ. θα σας ενημερώσει για την έκδοση σχετικών εγκυκλίων εφαρμογής αυτών των διατάξεων μόλις δημοσιευτεί το ψηφισθέν νομοσχέδιο σε ΦΕΚ.
Ευχόμαστε σε εσάς και στις οικογένειές σας Καλές γιορτές - Καλή Ανάσταση.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
 
                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
                  Ι.ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                             ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.