17/1/12

Eπίσκεψη Εκπροσώπων της ΚΙΝΑΨΥ στο Δαφνί

cafe μετά την συνάντηση στο πολύ ζεστό καφέ στο Δαφνί
Ο χώρος έχει μια ιδιαίτερη ονομασία. Είχαμε ραντεβού στο Δαφνί. Στο μυαλό μου υπήρχαν οι εικόνες ατόμων κρεμασμένων στα κάγκελα να ζητούν τσιγάρα. Η εικόνα μας διαψεύδει αμέσως. Περιποιημένοι χώροι, καθαρός αέρας από το βουνό που βρίσκεται δίπλα (Ποικίλλον Όρος), κάποια συνεργία (ληπτών) να ασχολούνται με την κηποτεχνία κάποια να ασχολούνται με το mini market ή το cafe. Αυτές είναι οι εξωτερικές εικόνες. Άνετο Parking, φροντισμένοι χώροι πρασίνου. H εικόνα σε κερδίζει. Δεν είναι αυτό που θα έχεις στο νου σου, όλα τα στερεότυπα σχετικά με την εικόνα ΔΑΦΝΙ διαλύονται. Αυτό αφορά το περιβάλλον που όπως και να το κάνουμε είναι ένα πρώτο στάδιο.

Μας υποδέχθηκε με πολύ μεγάλη εγκαρδιότητα και πνεύμα συνεργασίας ο Διοικητής και ο Αναπληρωτής Διοικητής (που τυγχάνει να είναι παιδίατρος)
Μας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να κάνουμε παρατηρήσεις για το τι δεν λειτουργεί καλά στο Νοσοκομείο. Είπαμε για το ότι τα ραντεβού για να κλείσει κάποιος στα εξωτερικά ιατρεία αργούν υπερβολικά. Ρωτήσαμε για ποιο λόγο οι ιατροί δεν βλέπουν όπως στα γενικά νοσοκομεία τα απογεύματα. Προτείναμε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και για τα άτομα που βρίσκονται στα οξέα περιστατικά η εργοθεραπεία. Προτείναμε την δημιουργία χώρου internet cafe ώστε να μην χάνει ο ασθενής την αίσθηση της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. (Την ιδέα αυτή την εφαρμόζει νοσοκομείο στην Βόρειο Ευρώπη και θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή πρακτική που έχουμε ακούσει πως οι ίδιοι οι λήπτες θεωρούν πολύ σημαντική) Με ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης θα δώσει στα άτομα που είναι υπο θεραπεία μια επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου ενδιαφέρθηκε για τον σύλλογο ΚΙΝΑΨΥ, ενημερώσαμε πως είμαστε εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο του Υπουργείου Υγείας καθώς και για τις δράσεις μας. Ο τομέας που υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα κατά κοινή ομολογία είναι η απουσία δικτύου. Το πως δηλαδή θα υπάρχει μια συνέχεια. Θα υπάρχει το άτομο που θα φροντίζει αν κάποιος μπορεί να παραπεμφθεί σε ένα κέντρο ημέρας, θα επανέρχεται να δει πως πήγε τελικά η προσπάθεια επανένταξης μετά την νοσηλεία. Με την πλημμελή ενημέρωση όλων των φορέων πολύ συχνά μια δομή αγνοεί την ύπαρξη της άλλης. Ένας ΚΟΙΣΠΕ ή ένα Κέντρο Ημέρας δεν είναι γνωστά από τον ψυχίατρο ή την κοινωνική λειτουργό και δεν αξιοποιούνται όλες οι αξιόλογες δομές που υπάρχουν. Για το λόγο αυτό η σημασία των συλλόγων καθίσταται σημαντική. Το ίδιο πνεύμα συζήτησης είχε και η συζήτηση με την Διευθύντρια κα Κατσάνου που μας πρότεινε να στείλουμε τις παρατηρήσεις μας για το σχέδιο ψυχαργώς καθώς για πρώτη φορά προβλέπει την συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Κλείσαμε νέα συνάντηση για να δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε στον σχεδιασμό μας κάποιο συνεργασία και να υπογράψουμε ένα σχετικό μνημόνιο.

Θετικοί υπήρξαν οι συνομιλητές μας να τοποθετηθούν με σταντ τα φυλλάδια της ΚΙΝΑΨΥ (Γραφείο Κίνησης, Εισαγωγές, Ιατρεία οδού Μάρνης), στην συνεργασία για παροχή τεχνογνωσίας για υποβολή προτάσεων, ενώ μας πρότειναν να κοιτάξουμε τα προγράμματα επανένταξης του υπουργείου εργασίας για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Σίγουρα ένα ζήτημα που μας αφορά και θα το έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα.

Το άρθρο δεν αφορά το πόσο καλοί ή όχι είναι οι ψυχίατροι σε κάθε τμήμα, το πόσο επαρκές ή μη είναι το προσωπικό, το ποια είναι τα παράπονα των ασθενών και των οικογενειών τους, το αν πραγματοποιονται καθηλώσεις ή αν γίνεται πολυφαρμακεία ή υπερσυνταγογράφηση.
Το σημερινό άρθρο είναι ενδεικτικό της προσπάθειας των μελών του σωματείου μας να δικτυωθούν και να συμβάλουν στους στόχους που περιγράφονται στο καταστατικό μας. Επίσης είναι ενδεικτικό της αναζήτησης νέων μεθόδων οργάνωσης και αξιοποιησης εργαλειων χρηματοδότησης σαν τα προγράμματα των υπουργείων Υγείας και Εργασίας που έχουν πηγές κοινοτικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.