19/1/12

Ενημέρωση για το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Ζωγράφου

Δήμος Ζωγράφου
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Κ.Κ.Ψ.Υ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΘΕΜΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ "ΟΔΥΣΣΕΑΣ"

Το Πρόγραμμα Ημερήσιας Φροντίδας (Π.Η.Φ.) "Οδυσσέας" αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Ζωγράφου, το οποίο ανήκει στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών . Το Π.Η.Φ. λειτουργεί στο χώρο του
Κ.Κ.Ψ. Υ. Ζωγράφου  από τον Απρίλιο του 2004. Απευθύνεται μόνο σε ενήλικα άτομα (18-45 ετών), που πάσχουν από χρόνια ψύχωση ενώ, επί του παρόντος, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άλλες σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως είναι οι αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, νοητική υστέρηση), ή τα οργανικά ψυχοσύνδρομα. Οι υπηρεσίες του Π.Η.Φ. παρέχονται δωρεάν στο πλαίσιο της χρηματοδότησής του από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος ειναι :

1.  Βελτίωση της λειτουργικότητας
2.Ανάκτηση ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων

 
Με σκοπό φυσικά την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών

Το Πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα- Παρασκευή, 9:00-13:30) και βασίζεται στη
μέθοδο της ομαδικής θεραπείας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί ομάδες:
- Εργοθεραπείας
- Ψυχοθεραπείας
- Δραματοθεραπείας
- Χορού
-Λογοτεχνίας
- Γνωσιακών Δεξιοτήτων
- Γυμναστικής
- Επικαιρότητας
- Η/Υ
- Αγγλικών
- Ατομικών Δεξιοτήτων
- Διατροφής

 Ακόμη, μια φορα την εβδομάδα πραγματοποιούνται έξοδοι με συνοδεία, σε εκθεσιακούς χώρους, μουσεία, γκαλερί καθώς και περίπατοι.  Επίσης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δύο bazaar (χριστουγεννιάτικο-πασχαλινό) με χειροποίητα αντικείμενα κατασκευασμένα από τα μέλη της ομάδας εργοθεραπείας. Μια φορά τον χρόνο, πραγματοποιείται ημερήσια εκδρομή σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως Ναύπλιο, Αίγινα, Μυκήνες, Λουτράκι κλπ, καθώς και άλλες εκδηλώσεις σχετικές με το επίσημο εορτολόγιο, όπως κοπή πίτας, αποκριάτικη γιορτή κ.α.

Το Π.Η.Φ. στελεχώνουν συστηματικά, ψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός, εργοθεραπευτής και κατά περιόδους άλλοι ειδικοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Προγράμματος, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση  για τους συμμετέχοντες η ιατρική παρακολούθηση των μελών από ψυχίατρο του ΚΚΨΥ-Ζωγράφου.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον "Οδυσσέα", μπορούν να απευθυνθούν στο Κ.Κ.Ψ.Υ. Ζωγράφου, στα τηλ 210-7718320 και 210-7481174 ( κα Λαμπροπούλου και κα Τσαντούλα) και να κλείσουν ένα ενημερωτικό ραντεβού.


Ο Δ/ντης ΚΚΨΥ-Ζωγράφου

Γιώργος Αρ. Αλεβιζόπουλος
Αναπλ. Καθηγητής Ψυχιατρικής

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λαμπροπούλου Ελένη
Κοινωνική Λειτουργός ΚΚΨΥ Ζωγράφου
Τηλ. : 210-7718320, 210-7481174.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.