29/12/11

Πόσο Ψηλά Στοχεύουμε ;

Κάλεσμα για Συμμετοχή
Προς Φίλους και Μέλη της ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.
Αγαπητά μέλη και φίλοι του συλλόγου. Ο Σύλλογος ωριμάζει και Φέτος κλείνει τα 5 χρόνια από την σύστασή του.
Η συνέπεια και η επιμονή όσων ασχολούνται  με τη «συλλογική απάντηση» στα ζητήματα των οικογενειών με κάποιο μέλος με ψυχική νόσο αποδίδει καρπούς. Η «συλλογική απάντηση» είναι η απάντησή μας σε ζητήματα που απασχολούν πολλές οικογένειες.
Είναι η άλλη απάντηση σε ζητήματα που οι συνάνθρωποί μας είχαν συνηθίσει να προσεγγίζουν μοναχικά και ενοχικά.
Βιώνοντας από μέσα από την καρδιά μας τι σημαίνει το «δεν είμαι μόνος, έχω ανθρώπους να μοιραστώ τα ερωτήματα και τις αγωνίες μου» βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα πολύ πιο ελπιδοφόρα. Έχουμε γνωρίσει ανθρώπους με πάθος για την υγεία, με πάθος για λύσεις και ορθολογική αντιμετώπιση.
Επειδή σαν σύλλογος αποκτούμε ένα αναγνωρίσιμο και σεβαστό ρόλο μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ασχολούμαστε, τον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας, η  μαζικότερη συμμετοχή αλλά και η ανάληψη ευθύνης  (επενδύοντας χρόνο  και ενέργεια σε στοχευμένες δράσεις) είναι απαραίτητο συστατικό. Όσο πιο «σοβαρά» δούμε το ρόλο μας ως εθελοντές, που αφιερώνουμε ώρα από τα πολυάσχολα προγράμματά μας για δράσεις που προάγουν την ψυχική υγεία όλων μας, τόσο πιο απτά και ορατά θα είναι τα αποτελέσματα. Η πορεία θα μας χαρίσει ένα ταξίδι γνώσης. Οι βοήθειες που θα λάβουμε θα είναι διαφορετικές από όσες αρχικά νομίζουμε.
Το περιβάλλον μας προσφέρει και θα μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να υλοποιήσουμε σημαντικά προγράμματα και πολιτικές. Είναι αστείο αλλά τα χρήματα δεν είναι ο σημαντικότερος παράγων επιτυχίας. Αν υπάρχει ομάδα Προγραμματισμού που μεθοδικά υποβάλει προτάσεις σε Ελληνικό η Διεθνές περιβάλλον είναι σίγουρο ότι κάποια θα ευοδώσουν. Το ζήτημα είναι πως θα γίνουν πράξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε,  στην ανάπτυξη μιας δεμένης ομάδας που θα φέρει εις πέρας την αποστολή της. 
Ξεκινάμε από μια πολύ καλή βάση που μας ξεχωρίζει από πολλούς. Τα αγνά μας κίνητρα. Έχοντας ζήσει σε μια οικογένεια με σχετικά προβλήματα, θέλοντας και μη έχουμε «σπουδάσει» το ζήτημα αλλά έχουμε δεχθεί και τις επιπτώσεις  που μας έχουν επηρεάσει βαθιά .
Απευθύνουμε κάλεσμα στα μέλη μας (και ενόψει των εκλογοαπολογιστικών εκλογών του Μάιου 2012 όπου έχουν να καλυφθούν 8 θέσεις για το Διοικητικό Συμβούλιο)  να προσεγγίσουν την διοίκησή του και να ενταχθούν σε τρέχουσες ομάδες όχι μόνο υποστηρικτικές αλλά σε ομάδες εργασίας επί συγκεκριμένων project που θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον)
Όραμά μας είναι με την συμμετοχή σας, αλλά και μέσω συνεργασιών με συλλόγους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά οράματα και κοινές επιδιώξεις να επιδιώξουμε την μεγαλύτερη δυνατή συνεισφορά στην ψυχική υγεία. Να υποστηρίξουμε μεγαλύτερο αριθμό συνανθρώπων μας και να προσφέρουμε πρακτικές λύσεις σε μικρά και μεγάλα ζητήματα. Πως θα γίνει αυτό ; Με σχέδιο, με πρόγραμμα, με οργάνωση. Αυτό στο οποίο λέμε συχνά ότι υστερεί ο Έλληνας.
Να στοχεύσουμε ψηλά, να δουλέψουμε μεθοδευμένα και συστηματικά, να γίνουμε καλύτεροι και πιο χρήσιμοι.
Είναι δύσκολο στο χώρο του εθελοντισμού να συντονιστούν δράσεις, να εμπνευστεί κάποιος από ένα στόχο. Ένα όραμα, να δεσμευτεί κάποιος. Να πιστέψει σε μια ιδέα που θα κάνει καλύτερο και τον ίδιο και την οικογένεια του και την κοινωνία. Υπάρχει σήμερα ένας πυρήνας ατόμων που μιλούν την ίδια γλώσσα. Η διαθεσιμότητα όμως, η αυξημένη απασχόληση και  άλλοι παράγοντες αποτρέπουν πολλούς να βάλουν σαν προτεραιότητα τους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους έχουν αφιερώσει χρόνο στον σύλλογο και ελπίζουμε να έχουν λάβει εξίσου πολλά από αυτήν τους την συνεισφορά.
Για να γίνω ακόμα πιο σαφής. Υπάρχει η προοπτική ο σύλλογος να αποκτήσει μεγαλύτερη ύπαρξη μέσω προγραμμάτων και πόρων υποστηριζόμενων από την Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Εκείνο που είναι όμως αναντικατάστατο και δύσκολο να βρεθεί από την μια μέρα στην άλλη είναι η ύπαρξη ομάδας που θα έχει όραμα και πάθος. 
Θα το έχετε διαβάσει πολλές φορές, ότι όταν πραγματικά θέλετε κάτι, αυτό θα γίνει, το σύμπαν θα τα φέρει έτσι και θα γίνουν τα οράματα πραγματικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και σε συλλογικό επίπεδο. Αν καταφέρουμε να οραματιστούμε και να εργαστούμε σε στόχους που ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά και ατομικά μας πλαίσια θα πετύχουμε υπέροχα πράγματα προς όφελος όλης της κοινωνίας.
Δέσμευση και Μεθοδικότητα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεπίδρασης θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στο όραμά μας. Στην περίπτωσή μας μια υποστήριξη του ανθρώπου μας μακροχρόνια, με έξυπνο τρόπο, με καινοτόμες προσεγγίσεις, με συλλογική αγάπη θα οδηγήσει σε ευτυχισμένους ανθρώπους που θα ζουν ζωή με νόημα και ικανοποίηση.
Δήλωσε συμμετοχή στον σύλλογο ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. και στην ειδική ομάδα προγραμματισμού έργων. Κάθε ένας μας έχει να προσφέρει κάτι μοναδικό και να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο. Δεν έχει σημασία αν δεν έχεις «σπουδάσει ψυχολόγος», αν έχεις μέσα σου αυτήν την φλόγα που ζεσταίνεται όταν βοηθάς και υποστηρίζεις συνανθρώπους σου είναι η στιγμή κατάλληλα για να συνεισφέρεις.
Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει καλύτερα επειδή βοηθήσαμε κάποιον με κάτι πρακτικό, του προσφέραμε μια κουβέντα, μια ιδέα, μια γνώση; Όταν το κάναμε, εμείς νιώσαμε καλύτερα, όχι μόνο ο άλλος. Η ενέργεια που λαμβάνει κανείς όταν προσφέρει, του επιστρέφει. Άρα βοηθάμε και την βοήθεια την λαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι. Για αυτό συνεχίζουμε. Όσο περισσότερο βοηθάμε τόσο καλύτερα θα νιώθουμε.
Συμμερίζεστε τα οράματά μας για καλύτερη ζωή των ατόμων με ψυχική νόσο και των οικογενειών τους ;
Έχετε κάποια ιδιαίτερη ειδίκευση και θέλετε να συνεισφέρετε ; (π.χ. Προγραμματιστής, Νομικός, Οικονομολόγος, Ψυχίατρος ή κάθε άλλος επαγγελματίας)
Ο σύλλογος μπορεί να σας βοηθήσει. Και εσείς μπορείτε να βοηθήσετε τον σύλλογο και τον εαυτό σας περισσότερο από όσο νομίζετε. Χρειάζεται να κατευθύνεται την ενέργειά σας σε αυτό.
Το μήνυμά μας σήμερα είναι ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και να βοηθήσουμε χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Ποιοι από εμάς έχουν μέσα τους το πάθος να το κάνουν πράξη ; Τα εργαλεία υπάρχουν. Η γνώση υπάρχει περισσότερο από ποτέ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.