29/9/11

Το κείμενο της Κατερίνας Αγγελή κατά την παραλαβή της τιμητικής διάκρισης της GAMIAN στις Βρυξέλλες

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητά μέλη της Gamian,
H ΚΙΝΑΨΥ, (MOVEMENT OF SIBLINGS OF INDIVIDUALS WITH PROBLEMS OF MENTAL HEALTH) με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκε την κατάταξη της εκδήλωσης "make a stop and change your thought" στην πρώτη θέση μεταξύ των τριών projects- Καλές Πρακτικές 2011 που σκοπό έχουν την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευχαριστούμε την Gamian για την τιμή αυτη.
Η κα Νομίδου και η κα Αγγελή στην εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Oνομάζομαι Κατερίνα Αγγελή και είμαι η ταμίας της ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. και θα σας κάνω μια σύντομη παρουσίαση της εκδήλωσης. η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σταθμού Σύνταγμα του Μετρό της Αθήνας, κυριολεκτικά στην καρδιά της πολης, την 24-10-10 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και τον εορτασμό αυτης. Συμμετείχαν 31 μη κερδοσκοπικοί φορείς και σύλλογοι οικογενειών ψυχικά ασθενών, περίπου 3000 συμπολίτες μας την επισκέφθηκαν, πάνω από 180 συμπολίτες μας-άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και μέλη των οικογενειών τους -εντάχθηκαν στο δίκτυο υπηρεσιών των παραπάνω φορέων και εξακολουθούν να κάνουν χρήση αυτών. Επιπλέον η σχέση μεταξύ των φορέων- συλλόγων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας ενισχύθηκε, συνθήκη αναγκαία για το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να εργαστούμε για να προάγουμε θέματα για την ψυχική υγεία και τους ψυχικά πάσχοντες. στο χώρο της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε έκθεση με έργα ζωγραφικής και χειροτεχνίες ψυχικά πασχόντων, υπήρξε "ποιητική γωνιά" όπου έγινε ανάγνωση των έργων στο κοινό καθώς και μουσικό συγκρότημα και χορωδία. η ατμόσφαιρα όμως εκτός από εορταστική ήταν γεμάτη συζητήσεις, προβληματισμούς ,ενδιαφέρον για γνώση και κατανόηση, ανησυχίες και αλληλεγγύη μεταξύ των συμμετεχόντων και των επισκεπτών. Η αποστιγματοποίηση της ψυχικής ασθένειας κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής είχε επιτευχθεί! Κατά την γνώμη μας η επιτυχία της συγκεκριμένης εκδήλωσης βασίζεται ακριβώς σε αυτό. Ότι δηλαδή διοργανώθηκε σ' έναν χώρο-κεντρικός σταθμός του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Αθήνας- όπου κινούνται χιλιάδες συμπολίτες μας με ή χωρίς ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, για να πάνε στην δουλειά τους, να πάνε για ψώνια, να πάνε βόλτα και μπόρεσαν να κάνουν μια στάση και ίσως να αλλάξουν στάση (make a stop and change your thought) και όχι κάπου αλλού όπου το πιθανότερο θα έρχονταν άνθρωποι με συγκεκριμένο ενδιαφέρον για τα της ψυχικής υγείας. δηλαδή ψυχικά πάσχοντες, συγγενείς και φίλοι τους και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Η γιορτή της ψυχικής υγείας την 24-10-2010 ήταν αυτό που πρέπει να είναι η ψυχική υγεία. υπόθεση όλων μας.

Συμπαραστάτες και συνδιοργανωτές της γιορτής ψυχικής υγείας ήταν το Δίκτυο Αργως, η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
η ΠΕΨΑΕΕ (Πανελλήνια Ένωση για την Ψυχική Αποκατάσταση και Επανένταξη)

Κ.Σ.Δ.Ε ΕΔΡΑ.
τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης οφείλουμε στην εταιρεία ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε(πρώην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας Α.Ε) που μας παραχώρησε δωρεάν την κεντρικότερη αίθουσα εκδηλώσεων της καθώς και ευχαριστίες στο ελληνικό Υπουργείο Υγείας και πρόνοιας και τον παγκόσμια ομοσπονδία ψυχικής υγείας (WFMH)  που έθεσαν την εκδήλωση υπό την αιγίδα τους.

Εφόσον μου το επιτρέπει ο χρόνος που έχω στην διάθεση μου θα ήθελα να σας πω και μερικά λόγια για την ΚΙΝΑΨΥ. στην KINAΨΥ πιστεύουμε βασικά 2 πράγματα, οτι η ψυχική υγεία ειναι υπόθεση όλων μας και οτι στην ψυχική υγεία είμαστε όλοι αδέλφια.ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2008. κύριοι στόχοι μας είναι η αλληλοϋποστήριξη και η ενδυνάμωση των αδελφών ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, η δημιουργία δικτύων ενημέρωσης και επικοινωνίας για αδελφους και για τους ίδιους τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η επιδίωξη καλύτερων συνθηκών εισαγωγής-περίθαλψης σε δημόσια και ιδιωτικά ψυχιατρεία και μονάδες ψυχικής υγείας, η ενίσχυση της αποασυλοποίησης και η προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των πασχοντων, η οργάνωση δραστηριοτήτων προαγωγής της ψυχικής υγείας και η παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε αδελφους και ψυχικά πάσχοντες με την συνεργασία ενός δικτιου επαγγελματιών της ψυχικής υγείας. φυσικά γνωρίζω οτι οι στόχοι μας δεν είναι καθόλου πρότυποι αλλά απολύτως κοινοί για όλους μας σε αυτην τη συνάντηση. επιτρέψτε μου όμως να σας ενημερώσω οτι στην παρούσα χρονική περίοδο η κοινωνικοοικονομικη κατάσταση στη χώρα μας δεν μας επιτρέπει να ήμαστε ιδιαίτερα, μάλλον καθόλου αισιόδοξοι για την επίτευξη τους. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η δραστικη μείωση χρηματοδότησης περίπου 210 μοναδων θεραπείας, φιλοξενιας και επανένταξης ψυχικά πασχόντων, ενώ όλη η ευρώπη πλέον γνωρίζει για τις τεραστιες περικοπες μισθών και κοινωνικων παροχών που έχουν επιβληθει στους έλληνες.Δυστυχώς ενώ σε όλη την ευρώπη τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαιτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμου βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα, στην Ελλάδα πλήττονται σφοδρά. νωρίτερα κατα την παρουσίαση της εκδήλωσης σας είπα πόσο μας χαροποιησε η βράβευση μας και είναι αλήθεια. η μεγαλύτερη όμως αληθεια είναι η πικρία που νιωθουμε για την επ' αόριστον αναβολή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην πατρίδα μας. Σ'ολα τα παραπάνω τραγικά το μόνο που έχουμε ν' αντιτάξουμε είναι ο εθελοντισμός μας και η αλληλεγγύη μας που δεν κοστίζουν τίποτα αλλα είναι ανεκτίμητα, και να κάνουμε και μία εκκληση-πρόσκληση σε όλλους σας για συνεργασία με το σύλλογο μας. θα μας ενδιέφερε ν'αναπτύξουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας με όσους απ' τους παρευρισκομένους το επιθυμουν προκειμένου να μοιραστούμε εμπειρεία, γνώση και καλές πρακτικές. η τελευταία "καλή πρακτική" του συλλόγου μας ήταν η διοργάνωση μιας τριήμερης εκδρομής για έμας και τ'αδέλφια μας με μηδαμινό κόστος σε παραθαλασσιο μέρος 30χλμ μακρια απο την Αθήνα. γιατί οχι στην επόμενη εκδρομή μας αντι για τους athenssiblings να μην εκδράμουμε siblings απο όλη την Eυρώπη, οι europeansiblilngs!

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.