28/6/11

Μια σημαντική διοργάνωση στην πόλη μας

Η εποχή είναι δύσκολη και έτσι περνά σε δεύτερη μοίρα ένα πολύ σημαντικό γεγονός: Το μεγαλύτερο Αθλητικό Γεγονός στον κόσμο για φέτος. 
οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2011.
Από τις 25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου λοιπόν στην Αθήνα, 7.500 Αθλητές Special Olympics από 185 χώρες θα λάβουν μέρος σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα.
Για να νομιμοποιηθεί ένας αθλητής να συμμετάσχει στα Special Οlympics, πρέπει να έχει συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας του και να του έχουν διαγνωσθεί από κάποιο φορέα ή επαγγελματία τα εξής: διανοητική αναπηρία, νοητική στέρηση, διαπιστωμένη από επίσημες εξετάσεις, ή σοβαρές μαθησιακές ή λεκτικές δυσκολίες, εξαιτίας νοητικής στέρησης που απαιτεί ειδικά σχεδιασμένη εκπαίδευση. Δηλαδή το κλειδί για την συμμετοχή είναι η Νοητική Υστέρηση (IQ κάτω από 75).
Συμμετοχή ΚΙΝΑΨΥ σε εκδήλωση στην Αγγλική Πρεσβεία:
Στις 27 Ιουνίου είχαμε την τιμή να παραβρεθούμε κατόπιν πρόσκλησης σε εκδήλωση προς τιμήν της Βρετανικής Ομάδας των Special Olympics που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα. Εκεί μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε για τον σύλλογό μας αλλά και να λάβουμε  ερεθίσματα για το αθλητικό αναπηρικό κίνημα άλλων χωρών. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο  των Special Olympics Timothy Shriver (τα γραφεία των Special Olympics είναι στην Washington) για το σύλλογο Athens Siblings, και μας ανέφερε τις έρευνες που υπάρχουν σε σχέση με το στίγμα για την νοητική καθυστέρηση...όπου κυριαρχεί η λύπηση (π.χ. για το άτομο με Down Syndrome) ενώ για τα ζητήματα ψυχικής υγείας το στίγμα αφορά επίκριση (ότι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ευθύνεται αυτός που ψυχικά νοσεί). Μας άρεσε ο λόγος του που είχε το στοιχείο της παρακίνησης και της ενθάρρυνσης των αθλητών. Στον χαιρετισμό του ανέφερε μια φράση που είχε πει ο Winston Churchill σε ομάδα φοιτητών το 1941: "Never, ever, ever, ever, ever, ever give up...never give up, never give up" Δηλαδή να μην τα παρατας ποτέ, μην τα παρατάς, μην τα παρατάς... είναι το πνεύμα που μπορούμε να εμφυσήσουμε μέσω του αθλητισμού σε όλους τους ανθρώπους αλλά και ιδιαίτερα σε όσους έχουν διανοητικές δυσκολίες. Σε αυτούς που έχουν ανάγκη ακόμα περισσότερης υποστήριξης για να σταθούν στα πόδια τους.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Άγγλο Πρέσβη και μέλη της πρεσβείας στην Αθήνα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και με τους ίδιους τους Αθλητές και τους συγγενείς που έδειχναν να απολαμβάνουν την εκδήλωση, το φαγητό και την μουσική από ένα νεανικό μουσικό σχήμα. Πριν τους Αγώνες η ομάδα της Αγγλίας είχε την ευκαιρία να περάσει 5 μέρες στην Σκιάθο και να γευτεί την Ελληνική Φιλοξενία.

Εκείνο που μας έμεινε είναι η αξία που έχει να ξεπερνά κανείς το στίγμα και να βρίσκει διεξόδους μέσω και του αθλητισμού για συμμετοχή και νέες εμπειρίες. Ένα μεγάλο μπράβο σε κάποιους γονείς που έχουν και το ρόλο του προπονητή μιας ομάδας. Έχουν ξεφύγει από την αίσθηση του στίγματος και έχουν πάει δέκα βήματα μπροστά. Δεν έμειναν μέσα σε ένα σπίτι πίσω από πόρτες  αλλά βγήκαν έξω και έδωσαν  ευκαιρίες.
  
Από το site των Ελληνικών Special Olympics διαβάσαμε:
«Κατέβαλα μέσα σε όλες τις αντιξοότητες και όλα τα προσωπικά χτυπήματα που δέχομαι προσπάθειες με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας 48.500 επισκέπτες», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό η πρόεδρος των Special Olympics της Αθήνας Γιάννα Δεσποτοπούλου που υπογράμμισε ότι η Οργανωτική Επιτροπή κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου, με τη βοήθεια των χορηγών, να καλύψει ποσοστό του προϋπολογισμού που ήταν αδύνατο να καλύψει η πολιτεία.
Και κάτι τελευταίο...με αφορμή τους πολλούς εθελοντές που βλέπουμε να κυκλοφορούν ξανά στους δρόμους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως πριν από 7 έτη, μέσα στην ευγένεια και το μεράκι θα θέλαμε να κάνουμε μια ευχή να βρουν τρόπο και αυτοί αλλά και οι σύλλογοι που ασχολούνται με την αναπηρία να απασχολήσουν σε συστηματική βάση όλους όσους έχουν την διάθεση να συνεισφέρουν. Να μην κλείσει απλά η σελίδα της συμμετοχής των εθελοντών στις 4 Ιουλίου.

Επισκεφθείτε τους Αγώνες σε κάποιο άθλημα που σας ενδιαφέρει ή βρίσκεται πιο κοντά σας, μιλήστε με ανθρώπους, με αθλητές και συγγενείς που δίνουν το παράδειγμα της ελπίδας, της προσπάθειας και της συμμετοχής:
http://www.athens2011.org/read-more.asp?nws=149

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.