14/10/10

“ART FOR MORE” μέχρι την Παρασκευή 15.10.2010


Tο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, κάτω από βροχερό καιρό, η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ πραγματοποίησε το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Art for More στους χώρους του YOGA BALA (Ρήγα Παλαμήδου 5-7, Ψυρρή), το πεζοδρομημένο στενό της Ρήγα Παλαμήδου, και τον πολυχώρο ΘΥΡΑ ΤΕΧΝΗΣ (Σαρρή 14, Ψυρρή).

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ DESIGN:
Από τις 13.00 το μεσημέρι έως τις 23.00 το βράδυ η Έκθεση Κοινωνικού Design παρέμεινε ανοιχτή και τις δύο ημέρες στον πάνω όροφο του Yoga Bala για να δεχτεί δεκάδες επισκέπτες της βροχερής Αθήνας. Φιλότεχνο κοινό αλλά και ενδιαφερόμενοι για θέματα κοινωνικού προβληματισμού περιηγήθηκαν ανάμεσα στα δυναμικά έργα της Luba Lukova, ξεχώρισαν έλληνες σχεδιαστές, συνέβαλαν με σχέδιο και χρώμα στα διαδραστικά posters του Nuno Coelho, ενώ γνώρισαν επίσης projects κοινωνικού design από τα Δημιουργικά Κύματα, το ThinkPublic και το Identidades. Πολλοί από τους επισκέπτες βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν λίγο παραπάνω χρόνο στο φιλόξενο γεμάτο καναπέδες χώρο της έκθεσης παίζοντας με τα δύο παιχνίδια κοινωνικού προβληματισμού «ΧΩΡΙΣ TABOO» της Χαρούλας Καρατζά, Νικόλαου Πεσυρίδη και Ηλία Τσιρίδη και το κοινωνικό πάζλ της Γιάννας Θώδη. Η έκθεση κοινωνικών posters του Διεθνούς Art for More προεκτάθηκε και στον πεζόδρομο της Παλαμήδου, για τους επισκέπτες και τους περαστικούς, εκπληρώνοντας έτσι τη λειτουργία της τέχνης του poster ως δυναμικό και εξωστρεφές μέσο μαζικής οπτικής επικοινωνίας. Η διάρκεια της έκθεσης θα παραταθεί και μετά τη λήξη του φεστιβάλ για μια εβδομάδα (λειτουργία Τρίτη 12/10 – Παρασκευή 15/10, 9.00 – 21.00).
Για όσους επισκέπτες δεν πρόλαβαν να αγοράσουν κάποιο αναμνηστικό, υπάρχουν επιπλέον αντίτυπα του βιβλίου της διαδραστικής έκθεσης του Nuno Coelho "A Land Without People for a People Without Land – A Colouring Book About Palestine", καθώς και το πλήρες portfolio των Social Justice posters της Luba Lukova. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για την αγορά τους με την υπεύθυνη της διοργάνωσης πολιτιστικών της ΕΔΡΑ κα. Μαριτίνα Κονταράτου (arts.edra@gmail.com, κιν.: 6942056334).

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ:
Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 18.00 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη συνεργασία γραφιστών και Μ.Κ.Ο. Τη θεωρητική βάση της συζήτησης έδωσε η καθηγήτρια θεωρίας design της Βακαλό κα. Σοφία Τσούρτη. Από το χώρο του Κοινωνικού Design συμμετείχαν οι: Δημήτρης Κανελλόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ. Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος), Νίκος Τσούτης (Ιδ. Γραμματέας Δ.Σ. Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, εκπρόσωπος Δημιουργικών Κυμάτων), Nuno Coelho (πορτογάλος καθηγητής design και designer) και άλλοι παραβρισκόμενοι σχεδιαστές. Από το χώρο των Κοινωνικών Φορέων συμμετείχαν οι: κα. Κατερίνα Κουρέα (ΚΕΛΠΝΟ), κα Τζίκου Ελένη (ΠΕΨΑΕΕ), κος Λάβδας και κα Διονυσοπούλου (ΕΠΑΨΥ), κα Κατσούδα Κατερίνα (Ίδρυμα Θεοτόκος), κος Οικονόμου (Επιστημονικά Υπεύθυνος ΕΔΡΑ). Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Μαριτίνα Κονταράτου (διοργανώτρια της έκθεσης κοινωνικού design και φεστιβάλ ART FOR MORE).

PERFORMANCES:

Σε συνεργασία με τη Βιωματική Σκηνή της Θύρας Τέχνης, το Art for More φιλοξένησε τις εξής παραστάσεις και αυτοσχεδιαστικές performances με αφετηρία τη ΘΥΡΑ ΤΕΧΝΗΣ αλλά και το δημόσιο χώρο στον πεζόδρομο της Παλαμήδου. Το θέμα των θεατρικών δρωμένων εξακολουθεί να είναι κοινωνικό και έχει σκοπό να επιτύχει την παρέμβαση και μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Σάββατο 9/10/10, Πεζόδρομος Ρήγα Παλαμήδου – ΘΥΡΑ ΤΕΧΝΗΣ (Σαρρή 14, Ψυρρή):

19.30 ΜΥΓΑλα (7’) Performance στο δρόμο, 19.45 Performance (5’) H Ομάδα Ανατολικών Χορών ΘΥΜΕΛΗ, 20.00 Performance «Κεραυνός Αθανασίας» της Ομάδας ΘΥΡΑ ΤΕΧΝΗΣ (5’), 20.30 Playback Ψ (60’) Η ομάδα διαδραστικού θεάτρου PLAYBACK Ψ
Κυριακή 10/10/10, Πεζόδρομος Ρήγα Παλαμήδου – ΘΥΡΑ ΤΕΧΝΗΣ (Σαρρή 14, Ψυρρή):
20.00 Ντοκιμαντέρ - «DOZA» (17’) του Φοιτητή στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ Έριον Κοβάτσι, 20.30 Performance Unreal (10’), 21.00 Ακροβατικός χορός από τον «Μαύρο Κύκλο» (11’), 21.30 Mini συναυλία του Quartette βιολοντσέλων Arcobaleno (30’)

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ:
Επιλεγμένα διακεκριμένα ονόματα και ονόματα της νέας σκηνής τραγούδησαν για τους επισκέπτες του φεστιβάλ για το κλείσιμο. Το Σάββατο 9/10/10 στις 22.00 στον πολυχώρο ΘΥΡΑ ΤΕΧΝΗΣ εμφανίστηκαν οι: Στέλιος Δάβαρης, Βασιλική Καρακώστα, Joanna Drigo, Ηλιάνα Τσαπατσάρη, οι οποίοι συνεπήραν το κοινό με τις αισθαντικές φωνές τους, κλείνοντας με τον πιο όμορφο τρόπο την 1η ημέρα του φεστιβάλ.

Την Κυριακή 10/10/10 στις 22.00 το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με πάρτυ στο bar-πολυχώρο YOGA BALA με τους Director's Cuts (www.myspace.com/directorscuts, www.myspace.com/flowjobteam) και dj Manu (dj των Loop bar, Swing και Almodobar).

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με την ψυχική υγεία από τους ακόλουθους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας & ψυχικής υγείας:

ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων)
Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Και Ψυχικής Υγείας
Εταιρία Αρωγής Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Στήριξης «ΑΝΙΜΑ»

Ιδιαίτερες Ευχαριστίες:

Για την πραγμάτωση του φεστιβάλ, η ΕΔΡΑ θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως:

τη συμβολή της Βιωματικής σκηνής στο πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς ART FOR MORE ’10. Η Βιωματική Σκηνή αναζητά και ενεργοποιεί τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος μας από το ατομικό στο συλλογικό περιβάλλον. Η πρώτη δράση και πρόσκληση συμμετοχής για συνέχεια έγινε στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2010 στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ ART4MORE με τη σύμπραξη του χορογράφου, καλλιτεχνικού διευθυντή και εμπνευστή της Βιωματικής Σκηνής Φάνη Καφούσια, της ''ΕΔΡΑ'', του ''YOGABALA'' και της ευγενικής αιγίδας του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αθλητισμού και Διατροφής. Σκοπεύει στην -από κοινού με το ατομικό ενδιαφέρον- συνάντηση με τους φορείς και τις ομάδες τέχνης - επιστήμης – εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας -ενημέρωσης στο δομικό σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός πανοραμικού σύγχρονου δια βίου χάρτη, στην καλλιέργεια γόνιμου περιβάλλοντος για οργάνωση ενεργών δράσεων με αρμονική συνύπαρξη πνευματικών διεργασιών και βιώματος. Ο σύγχρονος κόσμος εμπεριέχει δυνατότητες. Η Βιωματική Σκηνή καθιερώνει την ένωσή τους με την εκ νέου αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και της αρχέγονης διερεύνησης με εξελιγμένα πια αντανακλαστικά συνύπαρξης και πολυεπίπεδης ανάπτυξης σώματος -συναισθήματος -έκφρασης -κοινωνίας.

· τους επισκέπτες του φεστιβάλ, και

· όλους τους καλλιτέχνες και τις ομάδες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς, αλλά και τους συνεργάτες και τους χορηγούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης

Οργανωτική Ομάδα:· Καλλιτεχνική Επιμέλεια Φεστιβάλ: Μαριτίνα Κονταράτου· Προβολή – Δημόσιες Σχέσεις: Γκούτσιου Αριστέα - Σταύρος Θεοδωρακόπουλος – Οικονόμου Δημήτρης· Διοργάνωση Συναυλίας: Ατζαμόγλου Αναστασία – Γκούτσιου Αριστέα Εθελοντές: Rebecca Missana, Leonie Poglitsch, Ana Maria Marin Poley

Συντονισμός Εθελοντών: Έλενα Βάγγερ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΕΣΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

- Οργανισμού Υγείας & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων

- Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ:

Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: SmartPrint

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

- Mega Channel
- Αθήνα 984
- Mad TV και Mad Radio
- Athens Voice
- Eurocharity
- ελculture.gr- Southernrock.gr
 
 
Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στο facebook στη διεύθυνση: http://www.facebook.com/group.php?gid=27938412047&ref=ts
 
 - Η διάρκεια της έκθεσης παρατάθηκε για μια εβδομάδα (YOGA BALA, λειτουργία Τρίτη 12/10 –
Παρασκευή 15/10, 9.00 – 21.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.