7/5/10

Λίγα Λόγια για την ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.

Όταν νέοι άνθρωποι με όρεξη για προσφορά, δράση και δημιουργία ενώνουν τις δυνάμεις τους, πάντα προκύπτουν θετικά αποτελέσματα. Ο λόγος για την Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝ. Α. Ψ.Υ.), που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια σαν παρέα και σήμερα λειτουργεί ως φορέας παρoχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Διοικείται από 5 μελές Δ.Σ, αριθμεί 100 μέλη και αποτελεί μια «αγκαλιά» για όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

«Στην ψυχική υγεία είμαστε όλοι αδέλφια» είναι το σλόγκαν τους.

Εκεί που οι γονείς συναισθηματικά φορτισμένοι, κουρασμένοι, κουβαλώντας ένα παλιό μοντέλο αντίληψης, αδυνατούν να δώσουν λύση, τα αδέλφια κινητοποιούνται για να βοηθηθούν πρώτα οι ίδιοι και να βοηθήσουν στη συνέχεια τα αδέλφια τους.

Στόχος τους η ψυχική ασθένεια να απομυθοποιηθεί και να μην συνοδεύεται από προκατάληψη και στίγμα, καθώς και η αλλαγή του παραμελημένου τοπίου της Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, ένα στα 10 άτομα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνες. Σήμερα, με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία το 20% απαλλάσσεται οριστικά από το πρόβλημα.

Δράσεις

Η ΚΙΝ.Α.ΨΥ παρέχει μηνιαία ομαδική ψυχολογική στήριξη στα αδέλφια ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα μέλη της προωθούν την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των αδελφών τους, μέσα από την διασύνδεση με τα Κέντρα Ημέρας και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς. Διεκδικούν λύσεις από το υπουργείο Υγείας, και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Στόχος τους είναι η δημιουργία Κέντρου Ημέρας που θα απευθύνεται στα Αδέρφια Ατόμων με Πρόβλημα Ψυχικής Υγείας.

Όπως επισημαίνουν μέλη της ΚΙΝ.Α.ΨΥ: «Το κράτος αδιαφορεί για την Ψυχική Υγεία και δεν δίνονται χρήματα». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε καθημερινά (10:00 – 18:00) στο τηλέφωνο 211.7150.259, να στείλετε email:

kinapsi@gmail.com ή να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα url: www.kinapsi.org Αν θέλετε να στηρίξετε την ΚΙΝ.Α.ΨΥ, ο τραπεζικός Λογαριασμός στην Alpha Bank είναι :1120 0232 0006 049

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.