4/5/10

Επισκέψεις σε Δομές

Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία μαζί με ξένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να επισκεφθούμε δομές ψυχικής υγείας, να ενημερωθούμε για την δράση τους και να προτείνουμε συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον σύλλογο μας.
Στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου της εταιρείας Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π. λοιπόν, επισκεφθήκαμε την Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική "Λυράκου" η οποία κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων δίνει εξίσου σημασία στην φαρμακευτική αγωγή και στις ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις μέσω ομάδων, αλλά και ατομικών υποστηρικτικών προγραμμάτων κατά την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς. Στους τοίχους όλα τα αναρτημένα έργα (κολάζ, πίνακες ζωγραφικής κ.α.) έχουν γίνει από τους ίδιους τους ασθενείς.
Οι εντυπώσεις από την επίσκεψή μας,για όσα είδαμε στην επίσκεψη, ήταν θετικές τόσο από το εσωτερικό, την Είσοδο αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Η διεύθυνση της Κλινικής είναι Αγίου Σύλλα 7 και Άρεως στα Μελίσσια.

Εντυπωσιασμένοι μείναμε από την επίσκεψη στο "ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ" το οποίο βρίσκεται Πεντέλης 58, στο Μαρούσι. Το ίδρυμα που στηρίζεται σε κρατικούς πόρους, λειτουργεί δύο "Ειδικά Δημοτικά Σχολεία" (για παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση, ψυχική νόσο), ένα Ειδικό Νηπιαγωγείο και επαγγελματικά εργαστήρια τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά έως 22 ετών περίπου, να ασχοληθούν με κάποια δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει. Ήταν πολύ βιωματικό να δούμε παιδιά να εκτελούν στα πλαίσια της χοροθεραπείας χορευτικό με μουσική και χορογραφία του Michael Jackson, παιδιά που ενδιαφέρονται για το ξυλουργικό εργαστήρι να ετοιμάζουν καρέκλες, θήκες για περιοδικά, τραπεζάκια και άλλα είδη από ξύλο, παιδιά που έχουν επιλέξει τον αργαλειό σαν μέσο έκφρασης και δημιουργίας. Στόχος είναι να βρει ο καθένας αυτό που του αρέσει να κάνει πιο πολύ και όχι να προσαρμόσει τις ανάγκες του σε έτοιμες προσφερόμενες υπηρεσίες. Επίσης να μάθει κάποια τέχνη και δεξιότητα που θα του φανεί χρήσιμη στο μέλλον.


Τα παιδιά να σημειωθεί απασχολούνται, μόνο πρωινές ώρες, 8-2, υπάρχει πούλμαν που τα παραλαμβάνει από το σπίτι τους και τα αφήνει στο σπίτι τους. Οι εντελώς Δωρεάν προσφερόμενες υπηρεσίες, περιλαμβάνουν και μεσημεριανό γεύμα. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το πρόεδρο του Ιδρύματος κο Σιγουράκο ο οποίος εργάζεται αμισθεί και να δούμε το πάθος και την αγάπη για αυτό που κάνει. "Η κοινωνία πρέπει να φροντίσει να ενημερώσει και να προσφέρει υπηρεσίες σε γονείς που έφεραν ένα παιδί με δυσκολίες και να δώσουν σε αυτό το παιδί όλα τα εφόδια για να κάνει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή". Συμφωνήσαμε να επισκευτούμε ξανά το ίδρυμα. Μας τόνισε ο κος Σιγουράκος πως υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για παιδία όλης της Αττικής.
Αναρρωτηθήκαμε πόσα άραγε παιδιά μένουν μέσα στο σπίτι, κλεισμένα και στερούνται την ικανοποίηση από την δημιουργική απασχόληση. Πόσα παιδιά θα μπορούσαν να είναι στην θέση των χορευτών της χορογραφίας του Jackson και να χαμογελούν αλλά επειδή οι γονείς δεν το έχουν ψάξει αρκετά ή το θεωρούν ντροπή ή έχουν την ψευδαίσθηση ότι δεν θα βοηθηθούν απείρως τα παιδιά τους από κέντρα σαν αυτό δεν έχουν αναζητήσει τις κατάλληλες παρεμβάσεις.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το πρόγραμμα του συνεδρίου και να σας ενημερώνουμε για οτιδήποτε ενδιαφέρον. Η συμμετοχή σε συνέδρια είναι γνωριμία με τον χώρο και προσφέρει σημαντικές συνατότητες δικτύωσης και αυθεντικών συνεργασιών τις οποίες επιδιώκουμε. Το συνέδριο πραγματοποιείται στις αίθουσες Santorini του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα μέχρι και την Πέμπτη.
Μέσα στον Ιούνιο (κατά πάσα πιθανότητα 9/6/10 στις 18:00) προγραμματίζουμε και την επίσκεψη στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την ανταλλαγή ενημέρωσης με την υπεύθυνο του τμήματος που μας ενδιαφέρει κα Δήμητρα Μαγκούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.