9/4/10

Δελτίο Τύπου Ψυχοεκπαίδευσης Απριλίου 2010 Σ.Ο.Ψ.Υ. Αθήνας

Ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.), συνεχίζοντας την παράδοση στην οργάνωση ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων για συγγενείς ατόμων με ψύχωση, ξεκινάει και φέτος μια ακόμη ομάδα.

Ως γνωστόν οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες για συγγενείς παρέχουν υπεύθυνη, επιστημονική ενημέρωση από ειδικούς για τις ψυχωσικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, την αιτιολογία τους , τα συμπτώματα, την πορεία, την πρόγνωση και τις διαθέσιμες θεραπευτικές παρεμβάσεις αλλά και εκπαίδευση των συγγενών έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν από τη νόσο. Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης έχουν προκαθορισμένη διάρκεια, απαιτούν σταθερή παρουσία των συμμετεχόντων και πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, από ψυχίατρο και ψυχολόγο, ειδικούς στην Ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση και στη Θεραπεία Οικογένειας.

Η νέα ομάδα ψυχοεκπαίδευσης θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου και θα πραγματοποιείται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου – τηλ: 210-6170071 – επισυνάπτονται οδηγίες πρόσβασης). Οι συναντήσεις έχουν οριστεί για τις Τετάρτες : 21/4, 28/4, 5/5 και 12/5. Η διάρκεια των συναντήσεων είναι από τις 5:00 έως τις 7:00 το απόγευμα. Υπεύθυνη της ομάδας είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, κυρία Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη. Στις συναντήσεις συμμετέχουν επίσης ο κύριος Δημήτρης Κολοστούμπης, ψυχίατρος και η κυρία Αλεξάνδρα Πάλλη, ψυχολόγος.

Την ομάδα ψυχοεκπαίδευσης μπορούν να παρακολουθήσουν συγγενείς ασθενών με κάποια ψυχωσική διαταραχή που είναι ή θα γίνουν μέλη του Σ.Ο.Ψ.Υ.. Ταυτόχρονα, την ομάδα θα παρακολουθήσουν και οι εκπαιδευόμενοι του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εκπαίδευση στις Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις και στη Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας », προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν στη συνέχεια μεμονωμένες οικογένειες και να εφαρμόσουν το συμπεριφορικό μοντέλο στη θεραπεία οικογένειας στο οποίο έχουν ήδη εκπαιδευτεί και θα λαμβάνουν συστηματική εποπτεία .

Έτσι, μετά το πέρας των συναντήσεων της ομάδας ψυχοεκπαίδευσης, τα μέλη των οικογενειών που συμμετείχαν σε αυτή, αν το επιθυμούν, μετά από συνεννόηση και συνέντευξη με τους υπευθύνους, στη μπορούν να λάβουν μέρος στη Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας που πραγματοποιείται σε κάθε οικογένεια χωριστά, στο σπίτι της οικογένειας με τη συμμετοχή όλων των μελών της.

Η Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας έχει ως στόχο την απόκτηση νέων συμπεριφορών, λειτουργικών για την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια και τη δημιουργία θετικής οικογενειακής ατμόσφαιρας. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση των μελών της οικογένειας στην απόκτηση δεξιοτήτων επικοινωνίας και την επίλυση προβλημάτων που θα βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειας στην αντιμετώπιση του stress και της έντασης που προκύπτουν από τη νόσο, αλλά και την ενδυνάμωσή τους έτσι ώστε να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους.

Την κάθε οικογένεια θα αναλάβουν δυο θεραπευτές, εκπαιδευόμενοι του μεταπτυχιακού προγράμματος, οι οποίοι θα λαμβάνουν εποπτεία από την κυρία Μ. Οικονόμου και την κυρία Α. Πάλλη που έχουν την επιστημονική ευθύνη του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι συγγενείς παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στις υπεύθυνες των ομάδων υποστήριξης (Ελένη Λεμπέση και Ελένη Λουκή) ή να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Σ.Ο.Ψ.Υ. στο 210 – 7640277.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.