16/12/09

Νέα του Δεκεμβρίου


Με ενδιαφέρουσες Ημερίδες και συνέδρια κλείνει ο χρόνος. Τα νέα μέσα, όπως το internet και τα blogs δίνουν πληροφόρηση στον κόσμο και του επιτρέπουν να συμμετέχει και να μαθαίνει.Όπως είπε χαρακτηριστικά ένας καθηγητής ψυχιατρικής από το Μαρόκο σε ένα πρόσφατο συνέδριο στην Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια οι χρήστες θα ξέρουν περισσότερα για τα φάρμακα και τις εξελίξεις παρά οι ίδιοι οι ψυχίατροι, για αυτό θα χρειαστεί στην κυριολεξία ένα νέο μοντέλο, πολύ διαφορετικό από εκείνο που θέλει τον γιατρό παντογνώστη ακόμα και στην ειδικότητά του.
Το internet αποτελεί μια πλούσια πηγή ενημέρωσης που μπορεί να γίνει και έγκυρη, όταν οι αναζητήσεις γίνονται από έγκυρες πηγές. Προσωπική εκτίμηση είναι πως οι άνθρωποι δεν είναι ανόητοι, και πως αν τους δίνεται πρόσβαση στην πληροφόρηση και κάνουν διάλογο με χρήστες μπορούν να φτάσουν σε ορθά συμπεράσματα. (και αυτό πάλι είναι διαμετρικά αντίθετο με την παλιά θεωρία που θέλει τον ασθενή να μη συζητά για όσα λέγονται στο γραφείο του γιατρού με κανένα)
Τα νέα μας. Τι μαθαίνουμε.
1) Κάθε Κέντρο Ημέρας είναι δομή που σύμφωνα με το νόμο μπορεί να εξυπηρετεί 10-15 άτομα, όχι παραπάνω, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε επίπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών. Επομένως τα τακτικά μέλη παρακολουθούν το πρωινό πρόγραμμα που έχει στόχο και την επαγγελματική αποκατάσταση.
2) Το άνοιγμα του κέντρου ημέρας σε περισσότερα άτομα γίνεται, τα απογεύματα με την ύπαρξη της "Λέσχης", κάποια ώρα δηλαδή που δεν υπάρχει πρόγραμμα για τα 10-15 τακτικά μέλη. έρχονται και άλλα άτομα, και παρακολουθούν διάφορες δραστηριότητες ή απλά πίνουν ένα καφέ σε φιλικό περιβάλλον και "ανταλλάσσουν 2 κουβέντες (βρε αδερφέ..)"
3) Κέντρο Ημέρας μπορεί να γίνει σε κάποια περιοχή, σε κάποιο τομέα που δεν υπάρχει.
4) Με το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (γνωστό και ως ΕΣΠΑ) θα απαιτείται "διαχειριστική επάρκεια" αλλά το "εμπόδιο" αυτό μπορεί να παρακαμφθεί με την σύμπραξη 2 φορέων ενός πιο έμπειρου που έχει την τυπική και ουσιαστική εμπειρία - τεχνογνωσία και ενός νεώτερου που έχει την ιδέα, τα κίνητρα και τους στόχους.
5) Είναι λογικό να μην είναι η πρώτη δράση μας η δημιουργία Κέντρου Ημέρας. Μπορούμε να στραφούμε στην δημιουργία Ψυχοεκπαιδευτικών δράσεων και δράσεων ενημέρωσης της Κοινής γνώμης. Το παράδειγμα της άρνησης που είχαμε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία θα μας δώσει το μάθημα να συνυποβάλλουμε την πρόταση με κάποιο φορέα ή να την διορθώσουμε.
6) Αποφασίσαμε από κοινού για τις επόμενες μηνιαίες συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και τις Ομάδες Στήριξης έως τον Μάρτιο 2010. (Αν δεν υπάρξουν αλλαγές θα είναι 26/01/2010, 16/02/2010 και 16/03/2010 το απόγευμα, 19:00) Θα το δημοσιεύσουμε ελπίζουμε σύντομα μαζί το πρόγραμμα του Ιανουαρίου.
7) "Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα" απαιτούνται και από μας, να ολοκληρωθούν όσα έχουμε κατά καιρούς αναφέρει. Περισσότερη πειθαρχία και να μην συζητάμε "περί ανέμων και υδάτων" αλλά να "κολλήσουμε" σε κάποιους στόχους και να τους δουλέψουμε, χωρίς άγχος αλλά με συνέπεια. Αν επενδύσουμε και σε αυτήν την "σχέση" μας (με το σύλλογο) δεν θα έχουμε τους καρπούς που προσδοκούμε.

Σκεφθείτε την εικόνα: μπαίνετε σε ένα κέντρο ημέρας, σύγχρονο, αισθητικά άρτιο, με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό σε λειτουργία με την επωνυμία του φορέα ΚΙΝΑΨΥ.
Σκεφθείτε ένα επιτυχημένο τηλεοπτικό σποτ που "μιλά με απλά λόγια στον κόσμο" για τα θέματα ψυχικής υγείας που βλέπετε πριν την αγαπημένη σας εκπομπή...

Για τέτοιες δράσεις συνεργαζόμαστε. Σε κάποιους συλλόγους αναζητούνται συνεργασίες με φορείς ενώ πάλι σε άλλους φαίνεται να επαναπαύονται σε όσα έχουν γίνει και να αναζητούν την διαιώνιση διοικητικών σχημάτων που βολεύουν κάποια άτομα. Η δύναμη της συνήθειας μαζί με την αδιαφορία μελών των συλλόγων να έρθουν να ψηφίσουν όποτε απαιτείται, να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική και έλεγχο, να δηλώσουν υποψηφιότητες, να βγουν μπροστά... θέληση χρειάζεται, δεν είμαστε αστροφυσικοί, σχεδιάζουμε τα αυτονόητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.