23/11/09

Η καρδιά της Ψυχικής Υγείας χτύπησε στην Βόρειο Ελλάδα



Tην Εβδομάδα που μας πέρασε στο όμορφο ξενοδοχείο "Elpida Resort" στην περιοχή Κοιλάδα των Σερρών έγινε μια ακόμα καινοτόμος πρωτοβουλία από τον Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων Σερρών. Ένα σεμινάριο ενδυνάμωσης ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα. Ήταν κάτι που έλλειπε και κάτι που κατα την άποψή μας καλό θα ήταν να γίνει θεσμός. Την ίδια ημερομηνία κάθε χρόνο ευχή μας να επαναλαμβάνεται ένα τέτοιο ακριβώς σεμινάριο παρακίνησης και ενδυνάμωσης.

Συζητήσεις έγιναν και διάλογος για το πως μπορούν ομάδες ληπτών να υπάρχουν, να δυναμώνουν και να διεκδικούν. Το σεμινάριο ήταν ολοκληρωμένο με την ενημέρωση Ψυχιάτρου και τον συντονισμό ψυχολόγων και ατόμων με Εμπειρία στο χώρο της οργάνωσης συλλόγων όπως η κα Νομίδου και η κα Στρούμπου.Να πούμε πως τα έξοδα (αεροπορικά, ταξί, διαμονή και φαγητό) για τους συμμετέχοντες ήταν καλυμμένα από χορηγούς και ήταν το συνέδριο υπο την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



Μερικές Διευθύνσεις που ήρθαν στην διάθεσή μας στο Συνέδριο:1) Για το Κέντρο Ημέρας "Εστία" στην Θεσσαλονίκη, στην οδό Μαρασλή 51, Χαριλάου (Τηλ. 2310-334076

2) Για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ορεστιάδας, Τηλ.25520.21260 - Διεύθυνση: ΚΨΥ Ορεστιάδας, ΤΘ 143, ΤΚ 68.200

3) Για τον ΣΟΨΥ Κορυδαλλού

Να πούμε πως παράλληλα με το συνέδριο γνωρίσαμε την πόλη των Σερρών, φάγαμε πολλές φορές μαζί, γιορτάσαμε γενέθλια φίλου από την Πάτρα, ενώ το γεγονός ότι το ξενοδοχείο ήταν άριστο έκανε την παραμονή μας ακόμα πιο ευχάριστη και δημιουργική. Προσωπικά θα θυμάμαι και τις χαλαρές και με χιούμορ συζητήσεις στην Ρεσεψιόν μεταμεσονύκτιες ώρες. "Κλάιν Μαιν" είμαστε στην Βόρεια Ελλάδα. Δύο μέλη από την ΚΙΝΑΨΥ βρέθηκαν στο συνέδριο και σε επόμενες συναντήσεις θα μας πουν τις εμπειρίες τους.

Βρεθήκαμε όμως και στην Θεσσαλονίκη και ήρθαμε σε επαφή με 6 αδέρφια σε προσπάθεια να ξεκινήσει κάποια αντίστοιχη προσπάθεια συναντήσεων και στην συμπρωτεύουσα. Η συνάντηση στο Electra Palace. Στόχος να συνεχίσουν οι συναντήσεις και να υπάρξει κάποια δικτύωση με Κέντρο Ημέρας, με επαγγελματίες που δείχνουν ενδιαφέρον. Υπάρχει σύλλογος ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης αλλά δεν είναι τόσο ενεργός, ενδεχομένως γιατι δεν έχουν βρεθεί τα άτομα που θα τον "τρέχουν". Η προσπάθεια της Κίνησης Αδερφών και Φίλων στην Θεσσαλονίκη είναι ανεξάρτητη και δεν στηρίζεται από κάποιον αναζητά όμως τις συνεργασίες ώστε να μάθει αλλά να ενημερώσει. Μην ξεχνάτε πως η ισχύς μας είναι το ανθρώπινο δίκτυο, Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο ισχυροί είμαστε όταν οργανωμένα, απλά και δημοκρατικά συζητάμε και κάνουμε σχέδια. Το μικρό άγχος ή φόβος για το "στίγμα" φεύγει εύκολα με την πρώτη συνάντηση και αλληλεπίδραση με άτομα που έχουν κοινούς προβληματισμούς, Να ευχαριστήσουμε την δημοσιογράφο Παυλίνα Εξαδάχτυλου χάρη στην δημοσίευση της στην free press του Αγγελιοφόρου, έγινε εφικτή η 1η συνάντηση στην Θεσσαλονίκη.

Παρακολουθήσαμε στην Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον συνέδριο που διοργάνωσε ο δραστήριος ψυχίατρος κύριος Φουντουλάκης (τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως) για το οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενη δημοσίευση. Προσωπική άποψη είναι πως η συμμετοχή των μελών συλλόγων οικογενειών απαιτείται σε τέτοια συνέδρια. Ακόμα και αν ακούμε 10 και καταλαβαίνουμε τα 5. Όσοι από μας έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων και Αγγλικής γλώσσας έχουν όφελος να επιδιώκουν να αποκομίσουν τα μέγιστα από τις συναντήσεις επαγγελματιών του χώρου.



Μάθαμε από περίπτερο (δίπλα στα περίπτερα των φαρμακευτικών εταιρειών) για το http://www.dnalex.gr/ (Εξατομικευμένες Θεραπείες με Ανάλυση DNA). Πιο συγκεκριμένα με την παραπάνω εξέταση αίματος διερευνάται κατα πόσο κάποιος που θα λάβει ένα αντιψυχωσικό είναι "poor metabolizer" (αν το μεταβολίζει αργά ή γρήγορα για να δοθεί η κατάλληλη δόση, ομοίως αν έχει έντονες παρενέργειες, εξετάζονται 3 γονίδια, και το κόστος είναι σχετικά προσιτό) Θα καλέσουμε από το νέο έτος εκπρόσωπο της εταιρείας να μας παρουσιάσει την εν λόγο πρόοδο της επιστήμης.

Λάβαμε αρκετό έντυπο Υλικό το οποίο θα βρείτε στην Βιβλιοθήκη μας, που στεγάζεται, στο Κέντρο Ημέρας της ΠΕΨΑΕΕ, και το οποίο θα δώσουμε στην συνάντηση της Τετάρτης σε όποιον ενδιαφέρεται Υπάρχουν και εκλαϊκευμένα έντυπα και πιο επιστημονικά, αλλά κατανοητά έντυπα με όλες τις τελευταίες γνώσεις σχετικά με την σχιζοφρένεια.

Μιλήσαμε με γνωστούς επιστήμονες όπως τον καθηγητή Basant Puri, βιβλίο του οποίου έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά με τον τίτλο "Νικήστε την Κατάθλιψη" (από τις εκδόσεις Διόπτρα). Ο συμπαθέστατος και νέος καθηγητής έχει κάνει πολλών ετών μελέτες για να αποδείξει για το όφελος που έχουν το θρεπτικό συστατικό ΕΡΑ που περιέχεται στα λιπαρά ψάρια, τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα μας χαρίζουν αξιοσημείωτα οφέλη έπειτα από 1-3 μήνες. (Δεν διακόπτουμε αν λαμβάνουμε κάποια αγωγή) Το προϊόν που έχει αναπτύξει ο ίδιος & έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ. Έχουμε την συνέντευξη και κάποια στιγμή θα την δημοσιεύσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.