22/2/12

Τι σημαίνει Κοινοτική Φροντίδα ή Φροντίδα στην Κοινότητα


Η κοινοτική φροντίδα είναι μια προσέγγιση στη ψυχική ασθένεια η οποία υποστηρίζει και θεραπεύει τους ανθρώπους με ψυχιατρικά προβλήματα σε ένα οικιακό πλαίσιο, παρά σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο το οποίο διαχωρίζεται από την κοινωνία.

Η κοινοτική φροντίδα σημαίνει ότι επιτρέπουμε στους ανθρώπους να ζήσουν στην κοινότητα ώστε να διατηρήσουν τις επαφές τους με τις οικογένειες τους, τους φίλους τους, την εργασία τους και την κοινότητα, να αναγνωρίσουν και να ενισχύσουν τους προσωπικούς τους στόχους και να αποκτήσουν δυνάμεις ώστε να προαχθει η αποκατάστασή τους στην κοινότητά τους.

Η κοινοτική φροντίδα είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα.

Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ενδυνάμωση και η αυτοδιάθεση των ανθρώπων με ψυχιατρικές ανάγκες, ως πρόσωπα και ως πολίτες, για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω.
Προκειμένου να μετατραπεί η κοινοτική φροντίδα από κατάρα σε ευλογία για τις οικογένειες και ευρύτερα για την κοινωνία, ορισμένες συνθήκες πρέπει να επιτευχθούν σε όλη την Ευρώπη:
  • Επίσημη και άτυπη ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τους φροντιστές τους.
  • Δίκαιη πρόσβαση στις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ μέσα στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ στην οποία ζει το άτομο, στο λιγότερο περιοριστικό περιβάλλον.
  • Ο περιορισμός του ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ που έχει επιπτώσεις στη ψυχική ασθένεια. Το στίγμα αντιπροσωπεύει ένα βαρύ φορτίο για τις οικογένειες, μειώνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες και περιορίζει την κοινωνική επανένταξη, την εργασία, την εύρεση κατοικίας και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη σχέσεων.
  • Δικαίωμα ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ οι οικογένειες εαν πρέπει ή όχι να αποδεκτούν το ρόλο του φροντιστή και μια απτή αναγνώριση αυτού.
  • Προώθηση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ
  • Ενθάρρυσνη της έννοιας της ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ από την εμπειρία της ψυχικής ασθένειας και για τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και για τους φροντιστές τους.

Οι αντιπρόσωποι των 44 συλλόγων οικογενενειών της EUFAMI και οι εκπρόσωποι από ολόκληρη την Ευρώπη επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στην δήλωση αυτή σε συνέχεια της συμμετοχής τους στο συνέδριο της EUFAMI που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλεία, την Ελβετία στις 24η και 25 Σεπτεμβρίου 2011 και, σε ακολουθία με τη θέση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την κοινοτική φροντίδα, καλούν όλους όλους σε δράση για την πραγματοποίηση των ακόλουθων συνθηκών:

  • Παροχή κοινοτικών υπηρεσιών για όλους όσους τις χρειάζονται.
  • Παροχή θεραπείας και υπηρεσιών αποκατάστασης όχι μόνο για την μείωση των συμπτώματων αλλά και για την αύξηση της λειτουργικότητας και της ανεξαρτησίας των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
  • Συντονισμένες πολιτικές, σχέδια και προγράμματα.
  • Οικονομική και δημοσιονομική πρόβλεψη για να υποστηριχθούν οι υπηρεσίες υποστήριξης στην κοινότητα
  • Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ως βάση για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του στίγματος.
Η κοινοτική φροντίδα είναι ευθύνη όλων μας. Ας δεσμευθούμε όλοι για αντεπεξέλθουμε σε αυτήν την πρόκληση.

Βασιλεία, Ελβετία 25 Σεπτεμβρίου 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.