12/1/12

Ιανουάριος 2012 - Πορεία Συλλόγου

Καλησπέρα αγαπητά μέλη,

Ο σύλλογός μας έχει συνεργασία για την υποβολή ενός προγράμματος δημιουργίας κέντρου ενημέρωσης με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας αλλά και με συλλόγους ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας όπως είναι η Αυτοεκπροσώπηση.

Μας προβλημάτισε το ζήτημα της ευθύνης. Ο νομικός σύμβουλος της ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.  ξεκαθάρισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει συλλογική ευθύνη σαν σύλλογος - σωματείο. Δεν θα  κατηγορηθεί δηλαδή κάποιο μέλος του Δ.Σ. ατομικά ότι δεν έκανε όλα όσα μπορούσε σωστά ή λάθος. Μόνο αν κάποιος κάνει υπεξαίρεση χρημάτων μπορεί να ασκηθεί σε βάρος του μήνυση.

Τέσσερα χρόνια προσπαθειών με συνέπεια και δέσμευση έχουν ως αποτέλεσμα να θεωρείται η ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. εταίρος στον χώρο της ψυχικής υγείας. Έχουμε καταφέρει να διαχωρίσουμε την θέση μας και τις ανάγκες μας από αυτές των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των γονέων. Χωρίς να είναι αυτός ο αυτοσκοπός μας να διαφοροποιηθούμε έχει γίνει αντιληπτό ότι οι ανάγκες των αδερφών ατόμων με αναπηρία σαν την ψυχική νόσο είναι διαφορετικές. Είμαστε οι άνθρωποι που θα ζήσουμε πιο κοντά και πιο πολύ με το πρόβλημα από όσο οι γονείς μας. Βέβαια δεν λέμε ότι όλα τα αδέρφια έχουν την ίδια προσέγγιση. Ακούμε και για περιπτώσεις ανθρώπων που εκμεταλλεύονται οικονομικά τους πάσχοντες ή αδυνατούν να εμπλακούν (δεν τους κατακρίνουμε τους δεύτερους). 

Δια μέσω του συλλόγου ερχόμαστε σε επαφή με ευαίσθητα άτομα που έχουν επιβαρυνθεί εξαιρετικά από την φροντίδα προς τον αδερφό-αδερφή ή προς γονιό τους. Ανθρώπους που υποφέρουν όταν ο άνθρωπός τους νοσεί ή νοσηλεύεται και αγωνιούν σε καθημερινή βάση για το τι πρέπει να κάνουν και ποια βοήθεια να λάβουν - ποια βοήθεια να προσφέρουν.

Σαν σύλλογος συνεχίζουμε σταθερά με τις δράσεις μας. Με Μηνιαίες Ενημερωτικές Ομιλίες, με Ομάδες (Δωρεάν ή με οικονομική επιβάρυνση) για τα αδέρφια ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας σε συνεργασία με Κέντρα Ημέρας στην Αθήνα ή με Συνεργαζόμενους Ψυχολόγους.

Ο σύλλογος ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. συνεχίζει με συνέπεια το έργο της και μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα πράγματα. Όσο πιο θετικά βλέπουμε όσα κάνουμε, όσο δεν βλέπουμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν θα πετύχουμε πολλά και θαυμαστά πράγματα.  
Μέσω του συλλόγου κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να κάνεις τις δράσεις που οραματίζεται. Αν νομίζει ότι δικαιώματά του ή του συγγενή του καταπατούνται (πχ σε περίπτωση νοσηλείας) μπορεί να μας εισηγηθεί την διαμαρτυρία του και ως Διοικητικό Συμβούλιο να στείλουμε εφόσον το μελετήσουμε την διαμαρτυρία προς το αρμόδιο υπουργείο ή το νοσοκομείο.
Συνεχίζουμε να Αναζητούμε Δίκτυο Συνεργατών. Ο σύλλογός μας  πληρεί τις προϋποθέσεις (Γενικές Συνελεύσεις, Διοικητικά Συμβούλια, Μητρώα, Νομαρχία) και αυτό απαιτεί χρόνο και εθελοντική προσπάθεια για να γίνεται.
Φροντίζουμε για την σταθερή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, είμαστε ενεργά μέλη σε ξένους οργανισμούς.
Η ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. αναπτύσσει ουσιαστικές συνεργασίες και υπογράφει Μνημόνια συνεργασίας με φορείς ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, ώστε να ενημερωνόμαστε και να έχουμε πρόσβαση και καλύτερη εξυπηρέτηση. Όσο περνούν τα χρόνια διαπιστώνουμε ότι τόσο περισσότερη αναγνωρισιμότητα έχουμε.

Ευχή μας κάποιων από την ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. είναι να έχουμε δημιουργήσει σε μερικά χρόνια ένα φορέα αυτόνομο που να λειτουργεί από μόνος του με επαγγελματίες και να κάνει όσα κάνουμε τώρα εθελοντικά.

Επίσης ευχή μας είναι να έχουμε κάνει προστατευόμενα διαμερίσματα και για να γίνει αυτό είναι προαπαιτούμενο η διαχειριστική επάρκεια κλπ  Έχουμε όραμα να μένουν κάποια από τα αδέρφια μας όχι μόνα τους αλλά να συγκατοικούν (όσοι μπορούν να ταιριάξουν) -  να συνεχίσουν πηγαίνουν σε Κέντρα Ημέρας και να τους επισκέπτεται κάποιος από κάποια δομή για υποστήριξη. Αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικές υποτροπές και θα αποφύγει τις υψηλές σε κόστος νοσηλείες.
Στην προσπάθεια όμως αυτή θέλουμε την συνεργασία σας και τις προτάσεις σας. Αυτό θα μας κάνει πιο ισχυρούς και πιο αποτελεσματικούς. Από όποια θέση βρίσκεστε ένα είναι σίγουρο ότι αν συμμερίζεστε τις θέσεις μας και το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε μπορείτε και να προσφέρετε βοήθεια και να λάβετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.