27/1/12

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ «ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟΥ» 2011

Συνεχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε στους χώρους της εκπαίδευσης, της εργασίας, της ψυχαγωγίας και της δικτύωσης/ενημέρωσης, συχνά αλληλοκαλύπτοντάς τους, με στόχο πάντα την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την αποκατάσταση-επανένταξη ατόμων που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή που προέρχονται από άλλες ευπαθείς ομάδες.
Εκπαίδευση

Ομάδες Ανάγνωσης

Το φθινόπωρο, στα πρότυπα του βρετανικού «The Readers Organisation», ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα με ομάδες ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων και συζήτησης:
* Στον Ξενώνα του Ψ.Ν.Α «Σεμέλη» (μία επίσκεψη ανά 15ήμερο/συμμετείχαν 8-10 ένοικοι) όπου διαβάσαμε τα παρακάτω έργα: Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον (Ρίτσαρντ Μπαχ), Ο Κοψοπόδαρος (Αντώνης Τραυλαντώνης), Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο (Όσκαρ Ουάιλντ), Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας (Όσκαρ Ουάιλντ), Άνθος του Γιαλού (Αλ. Παπαδιαμάντης) και τέλος το βιβλίο/dvd Ο ύμνος των Χριστουγέννων - Η ιστορία του Σκρουτζ (Κάρολος Ντίκενς).
* Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (μία επίσκεψη ανά μήνα/συμμετείχαν 9-10 κρατούμενες κοπέλες) όπου διαβάσαμε τον Μικρό Πρίγκιπα (Σαιντ Εξυπερύ).

Εκπαιδευτικό Αρχείο «Καλειδοσκόπιου» στη Δανειστική Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου

*Πάνω από 1200 dvd και βιβλία περιλαμβάνει το Αρχείο μας, το μοναδικό απ’ όσο γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Διαρκώς προσθέτουμε νέα ύλη, στις εξής ενότητες: «Βιντεοθήκη-Ειδικά Εκπαιδευτικά Θέματα», «Βιντεοθήκη-Γενική Εκπαίδευση», «Βιβλιοθήκη-Κοινωνική Ένταξη και Δικαιώματα Ευπαθών Ομάδων», «Παιδική Βιβλιοθήκη για Ευαίσθητα Κοινωνικά Θέματα». Επίσης, το Αρχείο περιλαμβάνει πάνω από 500 χρήσιμες «Ιστοσελίδες» και 50 «Γραμμές Βοήθειας/SOS». Η ζήτηση συνεχίζεται από την Αθήνα αλλά και την περιφέρεια (με κούριερ, χρέωση του παραλήπτη). Σημειώνουμε ότι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου υπάρχει και το «Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης», ένα τμήμα με τις υποδομές για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και από άτομα με αναπηρία.
*Ταξινομήσαμε το Αρχείο μας σε θεματικές κατηγορίες (π.χ. κινητικά προβλήματα, πρόσφυγες, ψυχική υγεία κ.α.), έτσι ώστε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο/ευρετήριο υλικού για τους πιθανούς ενδιαφερόμενους.
Πληροφορίες/δανεισμός: Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, Λεωφ. Αθηνών &
Στρ. Καραϊσκάκη, Χαϊδάρι, e-mail: haidari.library@asda.gr, τηλ/φαξ: 210- 5821 574. Για την πλήρη λίστα, μπορείτε να ανατρέξετε και στην ανακατασκευασμένη ιστοσελίδα μας (www.kaleidoskopio.com), που πιστεύουμε ότι τώρα είναι πιο εύχρηστη και με πιο δυναμικό χαρακτήρα.
Εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών

Στο τέλος του καλοκαιριού έφυγε από τη ζωή η καλή φίλη Κούλα Λαιμού. Λάβαμε αρκετές δωρεές στη μνήμη της, τόσο από την οικογένειά της όσο και από φίλους. Με τα χρήματα αυτά αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μια σειρά μαθημάτων Η/Υ σε άτομα προερχόμενα από ευπαθείς ομάδες.
*Τον Οκτώβριο, μας απηύθυνε σχετικό αίτημα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών). Κατόπιν των απαραίτητων συνεννοήσεων, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2012.
*Τον Νοέμβριο, μας απηύθυνε παρόμοιο αίτημα η Λέσχη του Κ.Ψ.Υ. Αγίων Αναργύρων. Τα μαθήματα άρχισαν ήδη τον Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή 16 μελών του Κ.Ψ.Υ. και με πολύ θετική ανταπόκριση. Με μεσολάβησή μας, το Κέντρο απέκτησε και έναν δεύτερο ηλεκτρονικό υπολογιστή, από δωρεά της Ε.ΥΔ.ΑΠ.
*Τον Δεκέμβριο, λάβαμε ένα ακόμα αίτημα, από το Τμήμα Ευεργετών του Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο». Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2012.

Εμπλουτισμός Βιβλιοθηκών

Συνεχίσαμε να εμπλουτίζουμε διάφορους φορείς με βιβλία, ιδιαίτερα τις ήδη υπάρχουσες βιβλιοθήκες του Τμήματος Ευεργετών (Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειον») και του 18 ΑΝΩ (Ψ.Ν.Α. - Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Μητέρων).

Εκδόσεις μας

«Ξεπερνώντας το συναίσθημα της θλίψης και της κατάθλιψης - Η μέθοδος ΤHRIVE»

*Μεταφράσαμε και εκδώσαμε το Βιβλίο/Tετράδιο Eργασίας “Overcoming Sadness and Depression - Τhe THRIVE Αpproach” των Marion Aslan & Mike Smith. Στη μετάφραση συνέβαλε ουσιαστικά η Κατερίνα Περετζή. Η εκτύπωση έγινε από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό (Κ.ΟΙ.ΣΠ.Ε.) «Η Εικόνα».
*Τον Οκτώβριο έγινε η παρουσίαση της έκδοσης στον Πολυχώρο «Άγκυρα». Συμμετείχε με εισήγησή της η φίλη Μάντα Σολωμού, από το Δίκτυο «Αντιστίγμα». Την εκδήλωση διάνθισε με την κιθάρα και το τραγούδι του ο Στάθης Κλείτσας.

«An Hour of Power / Ώρα ενδυνάμωσης»

*Επιμεληθήκαμε τον ελληνικό υποτιτλισμό του α΄ μέρους από το παραπάνω dvd, με τη διάλεξη του Ron Coleman «Recovery Works». Η παραγωγή είναι της εταιρείας Working to Recovery Ltd, που έχει ιδρύσει ο ίδιος ο Ron Coleman, χρήστης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. To dvd προέρχεται από το συνέδριο του Richmond Fellowship στην Αυστραλία. Ο υποτιτλισμός έγινε από τη Σοφία Σιμώνη.
*Εκδώσαμε το κείμενο της διάλεξης, προσαρμοσμένο σε έντυπη μορφή, στα ελληνικά. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το γραφείο μας δωρεάν κατόπιν συνεννοήσεως, είτε τους προσεχείς μήνες ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα μας.

(Εγχειρίδιο για την αναπηρία)

Ήδη από το 2010 είχαμε αρχίσει την έρευνα για την έκδοση ενός εγχειριδίου με χρήσιμες πληροφορίες για άτομα με κινητικά προβλήματα. Αναστείλαμε όμως
τις προσπάθειές μας γιατί, λόγω των δύσκολων συγκυριών, όπως φαίνεται το τοπίο είναι ακόμα συγκεχυμένο.

Πώληση εκδόσεών μας

Η μ ε ρ ο λ ό γ ι ο 2011 (5 ευρώ έκαστο) με φωτογραφίες graffiti/ζωγραφικής από δρόμους της Αθήνας. Οι φωτογραφίες προήλθαν από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.) της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Β ι β λ ί ο/Τ ε τ ρ ά δ ι ο Ε ρ γ α σ ί α ς «Ξεπερνώντας το συναίσθημα της θλίψης και της κατάθλιψης - Η μέθοδος ΤHRIVE» (4 ευρώ έκαστο). Το διακινήσαμε σε φορείς, σε ιδιώτες, καθώς και στις παρακάτω εκδηλώσεις:
*Διήμερο εκδηλώσεων «Αφουγκραζόμαστε την τρέλα, οραματιζόμαστε νέες όψεις της ψυχικής υγείας» που οργάνωσαν το Hearing Voices Network Αθήνας και το Κ.Ψ.Υ. Αγίων Αναργύρων, τον Σεπτέμβριο.
*Επιστημονικό συνέδριο «Είκοσι χρόνια Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. - Κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα» που οργάνωσε η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., τον Οκτώβριο.
*Τριήμερη συνάντηση «Δημιουργία Περιφερειακών Πυρήνων Δικτύωσης Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» που οργάνωσαν το Σωματείο ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Αυτοεκπροσώπηση» και η Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., στο Τεχνόπολις, στο Γκάζι, τον Οκτώβριο.
*Ημερίδα «Μια σύγχρονη πρόταση της εικαστικής ψυχοθεραπείας: Αν το Εγώ γινόταν Εμείς…» του Συλλόγου Εικαστικών Θεραπευτών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, τον Νοέμβριο.

Δωρεάν διάθεση εκδόσεών μας

*Δωρίσαμε 100 αντίτυπα του Ημερολογίου μας 2011 στο Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.
*Διανείμαμε δωρεάν περί τα 400 αντίτυπα του Ημερολογίου μας στους εξής φορείς: «Δώσε Ελπίδα», Κ.Ψ.Υ. Αγίων Αναργύρων, Οικοτροφείο «Κεραμεικός» του Ψ.Ν.Α., Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, Κατασκηνώσεις «Χαρούμενα Παιδιά», 18 ΑΝΩ, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
*Δωρίσαμε 50 αντίτυπα παλαιότερης έκδοσής μας («Δουλεύοντας με τις Φωνές ΙΙ - Νικητής αντί για Θύμα») στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών στο παράρτημα του Πειραιά.
*Δωρίσαμε 150 αντίτυπα παλαιότερης έκδοσής μας («Υποστηριζόμενη Εργασία») στο Κ.Ψ.Υ. Αγίων Αναργύρων για τους εν γένει σκοπούς του, και ειδικότερα για την Πανελλαδική Συνάντηση των Κ.Ψ.Υ. που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Δεκέμβρη, με θέμα: «Ο μετασχηματισμός της θεραπευτικής πράξης στη μετάβαση από το ίδρυμα στην κοινότητα - η “Κοινοτική Ψυχική Υγεία” στις συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης».
*Δωρίσαμε 150 αντίτυπα παλαιότερης έκδοσής μας («Οδηγός Ανάπτυξης Προσβασιμότητας στην Αγορά Εργασίας και στην Αποκατάσταση Αναπήρων Δημοτών Αγίας Βαρβάρας») στο Κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης του Δήμου
Αγίας Βαρβάρας.
Εργασία

Έκθεση ζωγραφικής του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. Χανίων στο «Τεχνόπολις»

Το «Καλειδοσκόπιο» ήταν ο φορέας που συνεργάστηκε με τον ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. (Κοινωνικό Συνεταιρισμό) Χανίων, για τη διοργάνωση της έκθεσης από 2-13 Φεβρουαρίου 2011, στην αίθουσα Δ4 «Άγγελος Σικελιανός» στο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, με τη μεσολάβηση του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και του «Τεχνόπολις». Πουλήθηκαν όλα τα έργα της έκθεσης.

Διήμερα Παζάρια μας

*Πάσχα (στους χώρους του «Καλειδοσκόπιου»).
*Χριστούγεννα (στον Πολυχώρο των εκδόσεων «Άγκυρα»).
Προωθήσαμε προϊόντα και είδη δώρων από τους παρακάτω φορείς: Συνεταιρισμός Δραστηριοτήτων Ψυχικής Υγείας «Πυξίδα», ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. Χανίων «Η Φυλλοτόμος Μνήμη», ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. «Διάπλους», Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Το Εργαστήρι», ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. Χίου «Ωρίων» και Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα».

Επαγγελματική Αποκατάσταση

*Προ ετών είχαμε βρει εργασία σε ένα νέο από την Ομάδα Απεξάρτησης του
18 ΑΝΩ, στην εταιρεία «Καλαμαία». Συνεχίζει να εργάζεται εκεί επιτυχώς.
*Ανανεώσαμε τη σύμβαση για ημι-απασχόληση στο «Καλειδοσκόπιο» μιας νέας κοπέλας που προέρχεται από τον χώρο των ευπαθών ομάδων.

Λήξη συνεργασίας μας με την κοινωνική επιχείρηση «Κιβωτός»

Στις 16 Μαρτίου 2011 έληξε, και τυπικά, η συνεργασία μας με την «Κιβωτό» του Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο». Η «Κιβωτός», που τη στηρίζαμε σε θέματα μάρκετινγκ και όχι μόνο, είχε δημιουργηθεί στα τέλη του 2003 μετά από πρότασή μας προς το Δ.Σ. του Νοσοκομείου και κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Υγείας. Λειτουργούσε σε αρκετά εμπορικό σημείο του Αιγάλεω, σε κανονικές κατά το δυνατόν συνθήκες εργασίας και ασχολείτο με το λιανικό-χονδρικό εμπόριο (παραδοσιακά ποτά και φαγώσιμα/επιχειρηματικό δώρο). Έφερνε τους 4 ψυχικά πάσχοντες εργαζόμενους σε καθημερινή επαφή με εταιρείες και ιδιώτες, αυξάνοντας τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή τους. Προέβαλλε δε προς τα έξω τις ικανότητες που μπορούν να έχουν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, καταρρίπτοντας έτσι τα στερεότυπα. Η «Κιβωτός», από τα τέλη του 2003 που ξεκίνησε, μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2010 που έπαψε άτυπα η ανάμειξη του «Καλειδοσκόπιου», είχε συμμετάσχει σε 23 εμπορικές εκθέσεις/παζάρια/εμποροπανηγύρεις συχνά με δικό της περίπτερο, είχε οργανώσει 6 βραδιές γευσιγνωσίας, και είχε συνολικό τζίρο περί τα 86.500 ευρώ. Θεωρούμε ότι ο απολογισμός υπήρξε θετικός και ότι τα αποτελέσματα αυτά θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς τη συμβολή του «Καλειδοσκόπιου». Η «Κιβωτός» λειτουργεί τώρα σε μια ήσυχη γειτονιά στο Περιστέρι, στο ισόγειο κτιρίου που στεγάζει ξενώνες του «Δρομοκαϊτείου», και συνεχίζει να ασχολείται με την πώληση παραδοσιακών ποτών/φαγώσιμων (μόνο λιανική πώληση).
Τηλ. 210 5310 462.
Ψυχαγωγία

Συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

*Οκτώβριος: Συνάντηση με το Δίκτυο, με μέλη της κοινότητας Αφγανών Προσφύγων, καθώς και με τη θεατρική ομάδα «Όχι παίζουμε», στη Samaria (Μεταξουργείο). Σχεδιασμός για συνεργασία μας στις αρχές του 2012, στο πλαίσιο θεατρικής τους παράστασης.
*Νοέμβριος: Εργαστήρι κατασκευής κούκλας, με παιδιά της κοινότητας Αφγανών Προσφύγων, στη Samaria. Παρουσίαση αυτοσχέδιας παράστασης κουκλοθέατρου με τις κούκλες που κατασκεύασαν τα παιδιά. Παράλληλη χρήση καρτελών για την εκμάθηση βασικών ελληνικών λέξεων. Προβολή κινουμένων σχεδίων (“Fantasia”
του Walt Disney).
*Δεκέμβριος: Εργαστήρι κατασκευής καραβιών με παιδιά της κοινότητας Αφγανών Προσφύγων, στη Samaria. Ο Άγιος Βασίλης τους μοίρασε δώρα.

Αποκριάτικο Βεστιάριο

Παραχωρήσαμε και φέτος το Αποκριάτικο Βεστιάριό μας στον Ξενώνα του Ψ.Ν.Α. «Σεμέλη», για να επιμελείται τον δανεισμό και τη συντήρηση των στολών. Για την εργασία αυτή αμείφθηκε ένας από τους ενοίκους.
Δανείστηκαν στολές για τις αποκριάτικες γιορτές τους οι φορείς:
Κέντρο Ημέρας «Ίασις», Οικοτροφείο «Κεραμεικός» του Ψ.Ν.Α., ξενώνας Κορυδαλλού «Ίρις» του Ψ.Ν.Α.
Πληροφορίες: Ξενώνας «Σεμέλη», Φερρών 38 και Αχαρνών, Αθήνα, Τ.Κ. 104 34, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ./φαξ 210 8253592-3.

Προσφορά καλλιτεχνικού υλικού, εντύπων, dvd
*Στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Μητέρων του 18 ΑΝΩ (είδη χειροτεχνίας και παιδικά βιβλία).
*Στα Τμήματα Εργοθεραπείας και Ευεργετών του Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο» (είδη ζωγραφικής, αφίσες, βιβλία τέχνης).
*Στη Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» (βιβλία, dvd/βιντεοκασέτες, υλικά ζωγραφικής).
*Στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (βιβλία, αφίσες, dvd/cd, είδη ζωγραφικής, υφάσματα για κατασκευές, διάφορα διακοσμητικά), καθώς και στο Σχολείο τους Δεύτερης Ευκαιρίας (είδη ζωγραφικής).
*Στις Κατασκηνώσεις «Χαρούμενα Παιδιά» (dvd/βιντεοκασέτες, βιβλία, αναλώσιμα, χρώματα, αφίσες, εκπαιδευτικό υλικό).
*Στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (βιβλία, πλαστελίνες, είδη ζωγραφικής, αφίσες, εκπαιδευτικό υλικό, βιντεοκασέτες).
*Στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» (διάφορα αναλώσιμα).
*Στο Οικοτροφείο «Κεραμεικός» του Ψ.Ν.Α. (βιβλία, αφίσες, χρώματα, dvd/cd).
*Στον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών «Η Φοίβη» (είδη ζωγραφικής, dvd και βιβλία).




Δικτύωση/Ενημέρωση

Το 2011 το «Καλειδοσκόπιο» έλαβε περί τα 250 τηλεφωνήματα για παραπομπές, συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη, πληροφορίες για θέματα εύρεσης εργασίας, αναζήτηση ειδικού εκπαιδευτικού υλικού κ.α.

Το 2012 θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας περισσότερο παρά ποτέ. Τα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε με κάθε είδους εκκλήσεις ολοένα αυξάνουν, ενώ ταυτόχρονα δύο μεγάλοι χορηγοί μας, η Βουλή των Ελλήνων και η Εθνική Τράπεζα, έχουν πάψει από πέρσι να μας ενισχύουν. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Αλληλεγγύη είναι απαραίτητη, περισσότερο τώρα παρά ποτέ, μέχρις ότου η Πολιτεία μπορέσει - και θελήσει - να αναλάβει τις κοινωνικές ευθύνες της. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια το «Καλειδοσκόπιο» λειτουργεί ως δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, υπηρεσιών και προϊόντων. Στις μέρες μας αναπτύσσεται ιδιαίτερα η εναλλακτική και αλληλέγγυα οικονομία, όλο και δημιουργούνται νέα δίκτυα αχρήματων συναλλαγών, τράπεζες χρόνου, ανταλλακτικά ή χαριστικά παζάρια, κοινωνικά παντοπωλεία κ.λπ. Όσοι από σας μπορείτε να διαθέσετε λίγο χρόνο, χρήμα, είδη, ιδέες, ή ό,τι άλλο, σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ώστε, όλοι μαζί, «να αντιτάξουμε στην απαισιοδοξία της λογικής την αισιοδοξία της πράξης».



Ευχαριστούμε θερμά:
Την εταιρεία Νέα Κτηματική και τους εργαζόμενους εκεί για τη διαρκή βοήθεια. Ευχαριστούμε επίσης, μεταξύ πολλών άλλων: Τις εκδόσεις Άγκυρα, Κονιδάρη, Αδελφοί Βλάσση. Τα έντυπα Ευεξία και Διατροφή, Δημοκρατία, Αθηνόραμα. Τις εταιρείες Ε.ΥΔ.ΑΠ., Art Hobby, Φερούση, Notoscom, Kangaroo, Μπαρκάς. Τις εθελόντριες Σίλεια Κούκκου, Χαρά Τζιώτη, Ρένα Τσιώκου, Μαριάννα Χατζηπατέρα, Άννα Λυγνού, Ειρήνη Τιμογιαννάκη, Λαμπρινή Κόχυλα, Χριστίνα Δημούλα, Αναστασία Κούλα. Τους φίλους Γιώργο Σαχίνη, Γιώργο Κομιανό, Λιλή Αλιβιζάτου, Αθηνά Δημούλα, Μαρία Μποσταντζόγλου, Μάντα Σολωμού, Στάθη Κλείτσα, Αντώνη Κωνσταντόπουλο, Ευγενία Κατούφα, Δημήτρη Παπαχρήστο, Κατερίνα Περετζή, Σοφία Σιμώνη, Χρυσάνθη Γιόξα, Μαρία Μαργέτη. Τους Ron Coleman, Marion Aslan και Mike Smith. Τα κανάλια, τους σκηνοθέτες και παραγωγούς που μας έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να περιλάβουμε έργα τους στο «Εκπαιδευτικό Αρχείο» μας. Τους συγγραφείς και τους εκδότες που μας διέθεσαν βιβλία δωρεάν ή με έκπτωση. Προπαντός, ευχαριστούμε τους πολλούς ανώνυμους φίλους, που με κάθε τρόπο, οικονομικά και ηθικά, ενίσχυσαν τους σκοπούς μας.




ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Σόλωνος 140, Αθήνα 10677, τηλ. 210 3818 300, φαξ: 210 3844 009
e-mail: kaleidoskopio@ath.forthnet.gr www.kaleidoskopio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.