1/9/11

Δελτίο Τύπου ΠΟΣΟΨΥ για τις Περικοπές

Αθήνα, 01 Σεπτεμβρίου 2011

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία με το οποίο συντασσόμαστε. Αναρρωτιώμαστε σε ποιες δομές θα απασχολούνται και θα διαμένουν τα αδέρφια μας όταν αυτές θα κλείσουν. Πως θα αντιμετωπίσουμε την μορφή της νόσου, όταν δεν θα υπάρχει παρέμβαση μέσα στην κοινωνία. Η κοινωνική ψυχιατρική, με τις παρεμβάσεις, όπως τα κέντρα ημέρας στα οποία καθημερινά απασχολούνται εκατοντάδες αδέρφια μέλών του συλλόγου μας θα οδηγηθούν σε κλείσιμο με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία.

Στην εποχή που τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι πρώτα στην ατζέντα της Ε.Ε. και όλων των Διεθνών Οργανισμών, στην Ελλάδα ξεκινά επιχείρηση εξόντωσης των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να στηρίξουν την κατάρρευση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και τη διάσωση της οικονομίας. Από τη μια η απόφαση του Υπουργού Υγείας που καίει τις πενιχρές συντάξεις (για συμμετοχή στη δαπάνη περίθαλψης με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξη που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα) 27/07/2011 και από την άλλη την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών 26/08/2011 για περικοπή 45% του ΚΑΕΕ 2544 χρηματοδότηση λειτουργίας των μονάδων ψυχικής υγείας – Ψυχαργώς Α’ και Β’ φάση, που λειτουργούν στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Πολιτείας (συμφωνία Spidla).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία – Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ., το κίνημα των οικογενειών και χρηστών των υπηρεσιών, το οποίο επένδυσε τις ελπίδες του για κοινωνική φροντίδα, δικαιώματα, ποιότητα ζωής στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και την εξυγίανση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας βρίσκεται σε απόγνωση. Βλέπει το όλο εγχείρημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης να ψυχορραγεί και την έντονη απειλή για πισωγύρισμα στην εποχή του ασύλου.

Απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς με την έκκληση να πάρουν πίσω αυτές τις αποφάσεις που είναι μεγάλο πλήγμα για τις ευάλωτες ομάδες που εκπροσωπεί, διότι: οι αποφάσεις αυτές δεν θα λύσουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, αντιθέτως θα δημιουργήσουν αλματώδη αναπαραγωγή των ψυχιατρικών περιστατικών και των αναγκών περίθαλψης, κατά συνέπεια επιβάρυνση του κόστους του κρατικού προϋπολογισμού.

Η υγεία είναι πολύτιμο αγαθό και η ψυχική υγεία πολυτιμότερο για όλους μας.

Οι χιλιάδες οικογένειες με ψυχικά πάσχον μέλος που πλήττονται ήδη περισσότερο από το βάρος των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και από το βάρος της φροντίδας που επωμίζονται περιμένουν μέτρα ανακούφισης από την πολιτεία και όχι αποφάσεις που θα τις οδηγήσουν στην κοινωνική εξαθλίωση τους.
Απευθύνουμε δημόσια έκκληση προς κάθε θεσμικό όργανο που μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των αρμοδίων προκειμένου να καταδικαστούν και να ανακληθούν οι ανάλγητες αυτές αποφάσεις που θα οδηγήσουν τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειες τους στην προ της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης εποχή.

Για την Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.
Η Πρόεδρος - Νομίδου Νίκη-Ελένη
Η Γεν. Γραμματέας - Τριανταφύλλου Αγγελική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικά με Εμάς (μάθε περισσότερα)

Το Forum (κάντε εγγραφή, λάβετε το password στο mail που θα δηλώσετε, αλλάξτε το password (βάζοντας ένα πιο εύκολο!) πιέζοντας πάνω στο user name αφού έχετε συνδεθεί)Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.