27/2/11

Φεβρουάριος 2011 - Συνδρομές - Συμμετοχή σε συνέδρια - Βοήθεια στο Σπίτι

Καλησπέρα αδέρφια μέλη και μη του συλλόγου μας. Στο τελευταίο Δ.Σ. της ΚΙΝΑΨΥ, λάβαμε την απόφαση να κάνουμε μια επιπρόσθετη προσπάθεια για να αυξήσουμε τα μέλη του συλλόγου μας. Σας καλούμε να γίνετε μέλη και να στηρίξετε έτσι με την δύναμη της συμμετοχής σας τις επιδιώξεις μας. Καλούμε επίσης τα Νομικά Πρόσωπα και τους κατοίκους του εξωτερικού να μας στηρίξουν με την εγγραφή τους στην ΚΙΝΑΨΥ.
Για την εγγραφή σας μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα εγγραφής 

Σήμερα η εγγραφή κοστίζει 5 ευρώ και η συνδρομή 15 ευρώ το έτος. Το Δ.Σ. του Μαρτίου θα εξετάσει το ενδεχόμενο η συνδρομή για τα μέλη να αυξηθεί, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του συλλόγου. Επίσης θα προτείνεται στα μέλη να προπληρώνουν την συνδρομή των επόμενων ετών με το κίνητρο έκπτωσης. Είναι γνωστό ότι μπορείτε να εγγραφείτε απλά και να πληρώσετε την συνδρομή σας, όποτε έχετε την ευκαιρία. Οι σύλλογοι επιθυμούν να έχουν μέλη, αν τα μέλη πάλι συνεισφέρουν, ο καθένας με τον μοναδικό του τρόπο ακόμα καλύτερα.

Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον σύλλογο και με τον τρόπο που μπορεί να αναπτυχθεί, να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, διεκδίκηση, και υποστήριξη η οικονομική ενίσχυση είναι σημαντική και είναι ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας. Για παράδειγμα αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα για γραφεία, το κόστος αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί σήμερα, με τα υπάρχοντα οικονομικά μας.

Συνεργασία με Gamian και Eufami
Συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε στην σελίδα μας στο facebook τις επόμενες εκδηλώσεις της ΚΙΝΑΨΥ. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η συμμετοχές της ΚΙΝΑΨΥ στα συνέδρια της Gamian και της Eufami που γίνονται περίπου την ίδια περίοδο του Σεπτεμβρίου  σε Βέλγιο και Ελβετία αντίστοιχα.
Προχθές συνομιλήσαμε μέσω τηλεφωνικής τριμερούς επικοινωνίας με μέλος της Eufami από Αγγλία και από Ιρλανδία προκειμένου να συντονίσουμε ένα εργαστήριο με θέμα μελλοντικές τάσεις και ανησυχίες για το ζήτημα της "φροντίδας μέσα στην κοινότητα", τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειες και πόσο είναι ικανές να επωμιστούν το βάρος, χωρίς την πρόσθετη υποστήριξη από το κράτος. Διότι ναι μεν, τα ψυχιατρεία κλείνουν και ολοένα περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται μέσα στην κοινότητα, η πολιτεία όμως στηρίζει τις οικογένειες προκειμένου να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο; Το συνέδριο θα έχει τίτλο: Φροντίδα μέσα στην κοινότητα, ευχή ή κατάρα ;

Ένας παράλληλος στόχος από την συμμετοχή μας στα συνέδρια αυτά είναι να έρθουμε σε επαφή με μέλη άλλων οργανώσεων προκειμένου να υποβάλλουμε από κοινού προγράμματα κινητικότητας που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα επιτρέψει την κινητικότητα μελών της ΚΙΝΑΨΥ και των άλλων οργανώσεων που συμμετέχουν μέσα στην Ε.Ε. προκειμένου να έρθουν σε επαφή με καλές πρακτικές και να συμμετέχουν σε κοινά project για την ψυχική υγεία. Επίσκεψη στις Βρυξέλλες, στην Leuven, (έδρα της Eufami, και πολύ όμορφη Βελγική Πόλη)  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για συζήτηση με Έλληνες και ξένους Ευρωβουλευτές είναι δράσεις που θα μπορούσαν να γίνουν.

Βοήθεια στο Σπίτι
Κλείνουμε με κάτι πρακτικό το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” των Δήμων:
Δήμος μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” έχει την δυνατότητα να μεταφέρει με όχημα άτομα με αναπηρία εκεί που τους ζητηθεί. Θα μπορούσε πχ αν ο Δήμος για παράδειγμα πραγματοποιεί παραδοσιακούς χορούς ή μαθήματα χειροτεχνίας να μεταφέρει το άτομο σε ένα από αυτά, προκειμένου να παρακινήσει το άτομο να βγει από το σπίτι του.
 Σε οικείο μου παράδειγμα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη πρωί παραλαμβάνει από το σπίτι,  με όχημα και την συνοδεία κοινωνικού λειτουργού και μεταφέρει δωρεάν στο πλησιέστερο μέσο μαζικής μεταφοράς.
 Από εκεί  ο ενδιαφερόμενος (δωρεάν, με την χρήση της κάρτας αναπηρίας)  πηγαίνει στο πλησιέστερο Κέντρο Ημέρας. (συμμετοχή πάλι δωρεάν) Σπουδαία η ανεξαρτητοποίηση. Είναι μέσα στους στόχους της θεραπείας η ενδυνάμωση σε αυτά τα πρακτικά θέματα. Μαθαίνει κανείς πώς να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και αποδεσμεύεται ταυτόχρονα από το πότε και πως τα συγγενικά του πρόσωπα θα τον μεταφέρουν στο Κέντρο Ημέρας. Είναι μια σημαντική υποστήριξη για την οικογένεια. Αναζητήστε επομένως αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στον Δήμο της περιοχής σας. Όπως επίσης και για μαθήματα που προσφέρουν οι δήμοι (από χορό έως φωτογραφία και χειροτεχνία) 
Είναι σημαντικό να πάτε εσείς ο ίδιος, να γνωρίσετε τον υπεύθυνο  του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, να συζητήσετε λίγη ώρα, να δείτε τι δυνατότητες υπάρχουν. Ακόμα και για υποστήριξη όπως φυσικοθεραπεία, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κινητικό ή το να γράφουν τα φάρμακα ή να τα θεωρούν.

"Μου τέλειωσαν τα φάρμακα..."
Άλλο μεγάλο θέμα που καταναλώνει χρόνο στα μέλη οικογενειών η συνταγογράφηση. Πώς θα βρουν την καλύτερη λύση και πώς από το να πληρώνουμε τα φάρμακα από την τσέπη μας ...για να μην "στιγματιστεί" το βιβλιάριό μας (!!) θα τα θεωρεί κάποιος άλλος  για εμάς ή θα συνδιάζουμε την θεώρηση με την επίσκεψη σε κάποιον ("καλό") ψυχίατρο και έπειτα  κάποιο (με ενσυναίσθηση) φαρμακοποιο. Ο στόχος είναι ο λήπτης να φροντίζει για την θεώρηση - παραλαβή από το φαρμακείο. Όταν κάτι γίνεται για μακροχρόνιο διάστημα είναι καλό να κάτσουμε να σκεφτούμε πώς μπορεί να γίνει πιο εύκολα, οικονομικά και ικανοποιητικά. Αυτό σημαίνει φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.