26/12/10

Σημεία Ομιλίας Υπουργού Υγείας για την Ψυχική Υγεία που μας αγγίζουν

O Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε ημερίδα αναφέρθηκε εκτενέστατα στην Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα και δείχνει να γνωρίζει το αντικείμενο και να έχει διάθεση να υποστηρίξει το έργο όσων ασχολούνται με την Ψυχική Υγεία, παιδιών και Ενηλίκων και να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους για την αξιοποίηση προγραμμάτων και την προώθηση πολιτικών που, εν μέσω κρίσης, θα ωφελήσουν τα άτομα που τις έχουν ανάγκη. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η διατήρηση της ψυχικής υγείας των πολιτών συμβάλει στην Εθνική Οικονομία. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλία του στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Σαν φορέας που ασχολείται με την ψυχική υγεία από την σκοπιά της κοινωνίας (και συγκεκριμένα της ίδιας της οικογένειας) μας ενδιαφέρουν τα παρακάτω σημεία της ομιλίας της 21.12.2010 του υπουργού:
"Περίπου 300 εκατομμύρια προγραμμάτων βελτίωσης των γνώσεων και του προσωπικού παραμένουν αναξιοποίητα" 
Η αναφορά γίνεται σε προγράμματα βελτίωσης γνώσεων για την ψυχική υγεία και  επιπρόσθετης κατάρτισης των επαγγελματιών του χώρου.

"Μεγάλο μέρος των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας αφορούν στη διαρκή προσπάθεια για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του “στίγματος” που συνοδεύουν την ψυχική αρρώστια"
Εδώ είναι ακριβώς το ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα τους συλλόγους που ασχολούνται με την ψυχική υγεία. (Συλλόγους Ληπτών - Συλλόγους Οικογενειών).  Σύλλογοι (όπως η ΚΙΝΑΨΥ) έχουν σαν στόχο του καταστατικού τους αυτές τις δράσεις. Η άποψή μας είναι πως μπορούμε με νέους, σύγχρονους τρόπους (τηλεοπτικά τρέιλερ, ντοκιμαντέρ, internet και άλλα)  να μεταφέρουμε ακριβώς το μήνυμα πως η ψυχική ασθένεια, είναι μια ασθένεια σαν όλες τις ασθένειες που απαιτούν αντιμετώπιση και σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί εσωστρέφεια και ντροπή.
Και θα πρέπει οι όποιες παραγωγές να έχουν ευρεία δημοσιότητα, να μην αρκεστούμε δηλαδή στις δωρεάν προβολές που προσφέρουν τα ΜΜΕ στις 4-5 το πρωί...

Είναι ενθαρρυντική η αναφορά που γίνεται στα συναρμόδια υπουργεία, συγκεκριμένα ο κύριος Λοβέρδος αναφέρει:

"Σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, πρέπει να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε “κοινούς τόπους” για παρεμβάσεις που απαιτούνται:

1) Ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την εργασιακή ένταξη των ψυχικά ασθενών, μέσω των Κοινωνικών Συνεταιρισμών της ψυχικής υγείας (υπουργείο Εργασίας),
2) Αντιμετώπιση της ψυχιατρικής φροντίδας εγκλείστων σε σωφρονιστικά καταστήματα (υπουργείο Δικαιοσύνης),
3) Συνεργασία για αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για τα προσόντα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο εθνικό σύστημα εκπαίδευσης (υπουργείο Παιδείας),
4) Κοινές δράσεις με την αυτοδιοίκηση και την αστυνομία (υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του πολίτη)
5) Σύγχρονες απαντήσεις στα προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών κ.α. (υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας)
6) Συνεργασία για την αξιοποίηση των ψυχιατρικών τμημάτων των στρατιωτικών νοσοκομείων (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)"

Καλούμε τα μέλη μας να είναι ενήμερα και να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του και την συμμετοχή του, ώστε οι πολιτικές και οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσω προγραμμάτων να μετασχηματιστούν σε έργα και πράξεις σύμφωνα με τους στόχους του καταστατικού μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.