20/12/10

ΚΙΝΑΨΥ: Απολογισμός 2010 - Σχέδια 2011

Αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε σε όλους εσάς, ενημερώνοντας σας για τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις μας, τη χρονιά που πέρασε, καθώς και για τους στόχους μας τη νέα χρονιά.

Η ανάγκη πηγάζει από την στήριξη και συμμετοχή που εισπράξαμε από τα μέλη και τους φίλους μας, στην προσπάθεια του Συλλόγου μας να αναδείξει το μεγάλο θέμα της ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, να βοηθήσει, όσο και όπως μπορεί, στην επίλυση των προβλημάτων των ψυχικά νοσούντων, σε συνεργασία πάντα με αντίστοιχους φορείς ή οργανώσεις.

Τα μέσα που διαθέτουμε όπως γνωρίζετε, είναι πενιχρά. Ο Σύλλογος στηρίζεται οικονομικά, αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών και των φίλων του, καθώς και σε ελάχιστες χορηγίες. Ηθικά όμως αντλεί δύναμη από την αγάπη των μελών του και από την θέληση των νοσούντων ΑΔΕΛΦΩΝ μας, για μια άλλη ποιότητα ζωής, σε μία ευαισθητοποιημένη ανοιχτή κοινωνία.

Το 2010 συνεχίσαμε να παρέχουμε πολύπλευρη ενημέρωση για θέματα σχετικά με την Ψυχική Υγεία μέσα από την διοργάνωση μηνιαίων ενημερωτικών ημερίδων. Επιπλέον, διατηρήσαμε την δωρεάν ανοιχτή ομαδική θεραπεία στήριξης αδελφών με συνεργαζόμενη ψυχολόγο, ενώ για πρώτη φορά προχωρήσαμε στην διοργάνωση κλειστών ομάδων ψυχοθεραπείας για αδέρφια. Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στην συνεργασία μας με εθελοντή Ψυχίατρο – Ψυχοθεραπευτή ο οποίος μέσα από την ιστοσελίδα μας παρέχει συμβουλές καθοδήγηση στα μέλη μας. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήσαμε σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης, με αποκορύφωμα την διοργάνωση με πρωτοβουλία της ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. της Γιορτής Ψυχικής Υγείας (υπό την αιγίδα του ΥΥΚΑ) που πραγματοποιήθηκε στοσταθμό Μετρό του Συντάγματος, στις 24 Οκτωβρίου 2010, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την Ψυχική Υγεία. Τέλος, συνεχίσαμε την διασύνδεσή μας με δομές και φορείς της Ψυχικής Υγείας ενώ προχωρήσαμε στην κατασκευή της δικής μας ιστοσελίδας (www.kinapsi.gr) η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει κόμβο ενημέρωσης και επικοινωνίας για οικογένειες, αδερφούς, επαγγελματίες της ΨΥ και για τους ίδιους τους πάσχοντες.
Για το 2011 ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει:

  • Ενημερωτικές ημερίδες προσκαλώντας όσο το δυνατό περισσότερους ομιλητές κάθε ειδικότητας που θα μπορούσαν να επιλύσουν τις απορίες των μελών μας για μια σειρά θεμάτων Ψυχικής Υγείας.
  • Διοργάνωση Κλειστών και Ανοιχτών Ομάδων Ψυχοθεραπείας ανταποκρινόμενοι σε μια ανάγκη που είχε εκφραστεί από πολλά αδέρφια.
  • Συνέχιση των Ενημερωτικών Συναντήσεων όπου ομιλητές αναλύουν ζητήματα που άπτονται τις ψυχικής υγείας. Έως Σήμερα, από το 2008 έχουμε πραγματοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό ομιλιών στα μέλη μας (άνω των 30). Με καλεσμένους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων που δωρεάν προσφέρουν τις εισηγήσεις τους και στην συνέχεια συζητούν ερωτήσεις και ζητήματα που απασχολούν μέλη οικογενειών.
  • 2η Γιορτή Ψυχικής Υγείας στο Μετρό στο Σύνταγμα (τέλη Οκτώβρη 2011), που θα ζητήσουμε εκ νέου να τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
  • Υποβολή προτάσεων (πχ. Προγράμματα ΕΣΠΑ) μέσω σύμπραξης με άλλους φορείς ή την τοπική αυτοδιοίκηση (όπως προβλέπει και το πρόγραμμα “Ι. Καποδίστριας”) με στόχο την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας (Καμπάνιες ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης, Ψυχοεκπαίδευση για αδερφούς και οικογένειες πασχόντων κλπ.).
  • Πρόταση για την δημιουργία ΚοιΣΠΕ στα Νότια Προάστια της Αττικής.

Σας ενημερώνουμε ότι στις 09.05.2011 στις 17:00, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας για εκλογή νέου ΔΣ. Θα θέλαμε την Συμμετοχή σας !

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ είναι υπόθεση όλων μας και κανείς δυστυχώς δεν εξαιρείται.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.