24/1/10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ

Σ.Ο.Ψ.Υ Πάτρας
Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία
Σισσίνη 6- Τ.Κ. 26225, τηλ-fax:2610-621.273 Κιν:6977452647 ,
e-mail:
sopsipatron (papaki) yahoo.gr

Αριθμ. Εθν. Μητρώου: 07208ΣΥΠ12046Ο38Ν-0469
Αριθμ. Μητρ. ΜΚΟ: 07208ΣΥΠ12046Ο38Ν-0410

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ

Η παρουσία του ΣΟΨΥ στην Πάτρα θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος, τα «Πέτρινα χρόνια». Η δεύτερη περίοδος «Το δεύτερο σπίτι μας». Μπαίνοντας στο 2010, στην τρίτη περίοδο ψάχνουμε να βρούμε τον τίτλο. Μετά από αυτά τί;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η πρώτη περίοδος ξεκινά το 2003, με τη δημιουργία του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία από 30-40 οικογένειες, που στους κόλπους τους υπήρχε άτομο με ψυχιατρικά προβλήματα. Η πρώτη ανάγκη ήταν η γνωριμία και η επικοινωνία μεταξύ μας, η ανταλλαγή των εμπειριών μας, το μοίρασμα των ανησυχιών και η έκφραση των συναισθημάτων αλλά και η αναζήτηση καλύτερων πρακτικών στα προβλήματα της καθημερινότητας, συμβιώνοντας με έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα. Έτσι λοιπόν, με τη βοήθεια των πρώτων λίγων εθελοντών που είναι μαζί μας μέχρι σήμερα αρχίσαμε τη λειτουργία των ομάδων Ψυχοεκπαίδευσης Οικογενειών με πολύ θετικά αποτελέσματα για όλες τις οικογένειες.
Από τα πρώτα χρόνια ήταν μαζί μας μια πολύ μικρή ομάδα Χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, για τους οποίους το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν η Ομάδα Χορού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα φιλοξενούμασταν στο Πνευματικό Κέντρο μια εκκλησίας της Πάτρας και οι συναντήσεις μας γίνονταν δύο φορές το μήνα.
Παράλληλα, προσπαθούσαμε να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας στην πόλη μέσα από εκδηλώσεις και συνεντεύξεις. Τα προβλήματα πολλά… Απροθυμία και φόβος από τις οικογένειες να γίνουν μέλη, παντελής έλλειψη οικονομικών μέσων και πάνω από όλα η έλλειψη ενός δικού μας χώρου, περιόριζαν τη δουλειά μας και μας γέμιζαν άγχος, συγχρόνως όμως μας πείσμωναν και μας δυνάμωναν για να βρούμε λύσεις. Η λύση λοιπόν βρέθηκε.
Το 2007, μετά από εργώδεις προσπάθειες, ο Δήμος Πατρέων μας παραχώρησε ένα εγκαταλελειμμένο οίκημα και έτσι άρχισε η δεύτερη περίοδος του ΣΟΨΥ, όπου η δουλειά μας αναπτύχθηκε θεαματικά, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Ξεκινήσαμε λοιπόν την ανακαίνιση του χώρου, μια διαδικασία στην οποία ενεπλάκησαν όλα τα μέλη του Συλλόγου, με τη στήριξη του Δήμου και μερικών ιδιωτών και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ζεστού δικού μας χώρου αυτό που όλοι θεωρούμε το δεύτερο σπίτι μας.
Σιγά – σιγά ο Σύλλογος μεγάλωνε και από οικογένειες και από Χρήστες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, έτσι ώστε σήμερα να μετράμε 150 ενεργές οικογένειες και 80 περίπου Χρήστες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Η καθημερινή συνύπαρξή μας με αυτούς και η μεγάλη εμπλοκή τους στα «του συλλόγου» μας οδήγησαν σταδιακά στην ανάγκη να τροποποιήσουμε το καταστατικό μας και να δημιουργήσουμε τρεις κατηγορίες τακτικών μελών του Συλλόγου, τις οικογένειες, τους χρήστες και τους φίλους και με πρόβλεψη ίσης ποσόστωσης μεταξύ οικογενειών και χρηστών στις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Εξαρχής, οι στόχοι μας προσδιορίστηκαν σε δύο επίπεδα: το εσωτερικό και το εξωτερικό. Δηλαδή, αφενός η οργάνωση ενός καθημερινού προγράμματος με δράσεις που αποσκοπούν στην στήριξη των οικογενειών και κυρίως στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη των Χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και αφετέρου σε δράσεις στην κοινότητα που αποσκοπούν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας (ημερίδες, ενημέρωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας, συνεντεύξεις και αρθρογραφία στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καμπάνιες αντι-στίγμα κ.λ.π.).
Παράλληλα, επιδιώξαμε και χτίσαμε συμμαχίες και τοπικά και πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά. Ενδεικτικό της αναγνώρισης του έργου μας στην τοπική κοινωνία είναι η πλαισίωση του Συλλόγου από εθελοντές όλων των ειδικοτήτων, που ξεπερνούν τους είκοσι και στηρίζουν καθημερινά τις δραστηριότητες του ΣΟΨΥ. Αν πρέπει να περιοριστώ στην αναφορά μιας δράσης του Συλλόγου, θα περιοριστώ στη διεξαγωγή «Σεμιναρίου Ενδυνάμωσης των Χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2010 κάθε Πέμπτη, δράση που στηρίζεται με πολλή θέρμη από όλους και με ορατά αποτελέσματα σε όλους.
Μπαίνοντας στο 2010 νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου για τη δουλειά μας. Όλη αυτή η διαδρομή από το 2003 μέχρι σήμερα μας γεμίζει ευθύνες και πολλές προσδοκίες για το αύριο. Νιώθουμε ότι δεν χωράμε ούτε στο χώρο μας – ο οποίος αποδείχτηκε πολύ μικρός για τις ανάγκες - ούτε στις μέχρι σήμερα υπάρχουσες δομές. Τόσα χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι το δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην περιοχή μας δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών σε κανένα επίπεδο. Υπάρχουν ελλείψεις και ανεπάρκειες στον πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο τομέα που πρέπει να καλυφθούν.
Πιστεύουμε ότι έχουμε την υποχρέωση απ’ τη μεριά μας να συμβάλλουμε στην κάλυψη των αναγκών παίρνοντας πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων δομών, όπως είναι τα Κέντρα Ημέρας που λείπουν τελείως και οι ξενώνες που είναι ελάχιστοι. Ξέρουμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί περνάει μέσα από τη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε και να χτίσουμε και νέες συμμαχίες όπου χρειάζεται.

Στη νέα περίοδο που αρχίζει το 2010 σας θέλουμε όλους συμμάχους μας…
Για τον ΣΟΨΥ Πάτρας
Αγγέλα Τριανταφύλλου
Αντιπρόεδρος-Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Γενική Γραμματέας ΠΟΣΟΨΥ
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.