23/12/09

Περισσοτερη Διεκδικηση

Από την χθεσινή συζητηση προεκυψε η αποψη πως χρήσιμο θα ηταν να γινουμε πιο διεκδικητικοι στον τροπο που παρουσιαζουμε τις θεσεις μας. Να ειμαστε σε θεση δηλαδή να μεταφερουμε στην ηγεσια την αγωνια και τα προβληματα που αντιμετωπιζει ενας αδερφός ατομου με προβληματα ψυχικης υγειας.
Μπορει επειδη τα ζουμε ξανα και ξανα και ακουμε πολλα αδερφια και φιλους να περιγραφουν δυσκολες καταστασεις να εχουμε συμβιβαστει με την αρνητικη εικονα. Μπορει να μην εχουμε τον εμπειρο λογο των συνδικαλιστων, μπορει να μην εχουμε μαθει να χτυπαμε το χερι μας πανω στο τραπεζι οταν διεκδικουμε "πολιτικα αιτηματα" στα αρμοδια υπουργεια (και κυριως στο Υπουργειο Υγειας) που θα πάει όμως....θα το μάθουμε και αυτο.
Σε συναντηση με την ηγεσια, αυτο που θα μεταφερουμε θα ειναι βιωματικο, να πεισουμε για τα προβληματα και την απουσια του κρατους και στην εγκαιρη παρεμβαση και στην προληψη και στην επαγγελματικη αποκατασταση. "Κινδυνεύει η αδερφη μου να παθει κριση αν δεν απασχολειται καπου"...."ειναι σύστημα δημοσιας υγειας αυτό που προσφέρετε όταν προσπαθω να πεισω τον αστυνομικο να εκτελεσει την εισαγγελικη εντολη...", "θελουμε τα οικοτροφεια να ειναι ανοιχτα στην κοινοτητα, να μην χρειαζεται καποιος να εχει νοσηλευτει για να παει σε ενα"
"Τι γινεται με τους 3.500 που βρισκονται στις ιδιωτικες κλινικες... επισης "τα αδερφια μας ειναι νεα ατομα, βρισκονται μεσα στην κοινωνια, δεν θελουμε να καταληξουν σε ψυχιατρια, θελουμε δομες και προσβαση στην απασχοληση."
"Προσβαση στην Ενημερωση δεν εχουμε...ποιος θα ενημερωσει τους συγγενεις για τις δομες που υπαρχουν"
"Δεν υποστηριζομαστε απο κανενα, φευγουν οι γονεις απο την ζωη και τα αδερφια καλλουνται απροετοιμαστα να επωμιστουν ενα τεραστιο βαρος"

Η απαντηση μας αναμεσα σε αλλα θα ειναι οι καινοτομες δρασεις οπως η ομαδα εθελοντων παρεμβασης στην κριση, η εκπαιδευση της. Για να γινουν αυτα και αλλα θα πρεπει να καταγραφουν οι αναγκες, να δουμε σε ποιο στοχο θα κινηθουμε και συνεργατικα να δουλεψουμε προς αυτα που θα αποφασισουμε. Στις επομενες συναντησεις ειναι αναγκαιο να καταγραψουμε με brain storming οσες αποψεις ακουστουν και με την βοηθεια καποιου που θα συντονιζει και θα συνθετει (facilitator) (π.χ. καποιου συστημικου ψυχολογου) να καταληξουμε σε ενα σχεδιο.

Ειναι τυχη που εχουμε συνεργατες και συνομιλουμε με φορεις με ιδεολογια και μερακι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.