2/11/09

Ατομική Συμβουλευτική - Τι είναι Συμβουλευτική (Counselling)

Η Συμβουλευτική είναι μια διαδικασία μεταξύ της/του συμβούλου ψυχικής υγείας και του ατόμου ή των ατόμων που απευθύνονται σε αυτήν. Η διαδικασία αυτή προσεγγίζει κοινωνικά, πολιτισμικά, κοινωνικοοικονομικά και συναισθηματικά θέματα. Ο γενικός στόχος της Συμβουλευτικής είναι να δώσει στα άτομα ευκαιρίες να επεξεργαστούν θέματα που τα απασχολούν με το σκοπό να ζήσουν μία, κατά την κρίση τους, πιο ικανοποιητική ζωή. Η συμβουλευτική διαδικασία βασίζεται σε μια σχέση αποδοχής και εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ της /του συμβούλου και του συμβουλευόμενου. Ο/η σύμβουλος έχει τη δυνατότητα να καταλάβει σε βάθος τα βιώματα του πελάτη/ της πελάτισσας μέσα από την εστίαση στη θεραπευτική σχέση και την προσεκτική ακρόαση όσων λεκτικά ή μη λεκτικά εκφράζει ο συμβουλευόμενος.

Κάποιοι από τους στόχους της συμβουλευτικής είναι:

• Η ανάπτυξη και εξέλιξη του ατόμου
• Η αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων
• Η καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών
• Η αλλαγή στις δυσλειτουργικές συμπεριφορές
• Η επίγνωση και αποδοχή εαυτού
• Η γνωστική αλλαγή / αλλαγή του δισλειτουργικού τρόπου σκέψης

Δεν υπάρχουν σημαντικά και ασήμαντα θέματα, μικρά και μεγάλα. Όλα τα θέματα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και εμπιστευτικότητα, ακόμα και όταν το άτομο θελήσει να έρθει για να βρει τρόπους να βοηθήσει κάποιο κοντινό του άτομο (συγγενή, φίλο, κλπ).

Η Συμβουλευτική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προληπτικά για την αποφυγή δημιουργίας σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων. Το προληπτικό έργο της Συμβουλευτικής συνίσταται στο να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει αξίες, να αναπτύξει την προσωπικότητά του και τις ικανότητές του, να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, να βρει το νόημα της ζωής του, να γνωρίσει τον εαυτό του.
Η Συμβουλευτική συνήθως εφαρμόζεται σε άτομα (ατομικές συνεδρίες). Είναι δυνατό όμως να εφαρμοστεί σε ζευγάρια ή ομάδες. Η προσέγγιση που ακολουθεί η/ο σύμβουλος ψυχικής υγείας βασίζεται στην ειδική επιστημονική και πρακτική εκπαίδευση που έχει λάβει στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.

Ο ρόλος της/του συμβούλου δεν είναι να δώσει συμβουλές αλλά να βοηθήσει το συμβουλευόμενο να επιλέξει τις λύσεις που του ταιριάζουν, έτσι ώστε να ζει τη ζωή του με όσον το δυνατό μεγαλύτερη λειτουργικότητα και ευχαρίστηση.

Athens Siblings & Συμβουλευτική Υποστήριξη

Στο χώρο του ‘Δικτύου επικοινωνίας και ενημέρωσης για αδέρφια και φίλους ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικό πρόβλημα υγείας - Athens Siblings’, παρέχεται εκτός από ομάδες στήριξης και ατομική συμβουλευτική υποστηριξη από εθελoντές Ψυχολόγους, Ψυχοθεραπευτές-Συμβούλους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα μέλη του Δικτύου. Οι μέρες και ώρες των συνταντήσεων ορίζονται κατόπιν συνεννόησης με τους Συμβούλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.