5/12/07

Ημερίδα WARP στο ΕΠΙΨΥ:


Την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007 βρεθήκαμε στην Ημερίδα του Ελληνικού κλάδου της Παγκόσμιας Eταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WARP), στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής , (ΕΠΙΨΥ) στην Δ/νση : Σωρανού του Εφεσίου 2 - Τηλ:210 6170803-5)



Η Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση όπως λέει και η φράση ασχολείται με το πως μπορεί ο ασθενής να βγει κάποια στιγμή από το σπίτι του ή το νοσοκομείο ή εν γένει από μια στάσιμη κατάσταση και να βρεί ένα ρόλο στα πλαίσια της κοινωνίας. Αυτό αποτελεί συστατικό μέρος της θεραπείας. Δεν περιμένουμε δηλαδή "να γίνει πρώτα εντελώς καλά" για να ασχοληθούμε με τις δυνατότητες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση είναι προσανατολισμένη σε λύσεις και δράσεις και εξ ορισμού έχει μέσα της την ελπίδα. Αφορά τις δυνατότητες για Εργασία, για Στέγαση και για κοινωνικές δραστηριότητες.


Ο κος Μαδιανός (Πρόεδρος της WARP) ανέφερε μεταξύ άλλων πως υπάρχει μεταπτυχιακό στo Boston University για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Υπάρχουν 4 διεθνή περιοδικά. Η WARP υπάρχει από το 1986 και σήμερα θα την βρούμε σε 40 χώρες. Αναφορικά με την σημερινή Ιδεολογία, ανέφερε πως αμφισβητείται ο όρος "φυσιολογικότητας" από το "normalization" 'εχουμε περάσει στο "integration". Ευχές για να μην "λιμνάζουν" για χρόνια σε δομές οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών. Αναφέρθηκε στην έννοια του "recovery" που κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ.


Video Παρουσίαση: (θέλει απλά μια εγγραφή)

παρουσίαση "Webcast με τίτλο: "recovery",της Judi Chamberlin, (psychiatric survivor and a long-time activist in the survivor/consumer/ex-patient movement) ομιλήτριας που είχε εντυπωσιάσει και στο παγκόσμιο συνέδριο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της WARP στην Αθήνα)


Ενδιαφέρουσα παρουσίαση έγινε και από την δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου της εφημερίδας τα Νέα για την ύπουλη νοοτροπία και κουλτούρα που καλλιεργείται από τα σημερινά Μ.Μ.Ε.

Δίνονται δηλαδή, συνταγές ευτυχίας, ποιότητας ζωής, με βάση τα καταναλωτικά ήθη χωρίζεται η κοινωνία σε επιτυχημένους και αποτυχημένους...μιας καταναλωτικής κοινωνίας όπου όλοι πρέπει να είναι ίδιοι. Μπορεί σήμερα οι δημοσιογράφοι να είναι πιο προσεκτικοί στις φράσεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούν....παρόλα αυτά έχουμε μια αναπαραγωγή ενός "σαπουνοπερικού" μοντέλου...


Θα σημειώσουμε την θερμή συνάντησή μας με την κυρία Ελένη Νομίδου η οποία έχει μια μεγάλη δράση ως πρόεδρος στον σύλλογο Οικογενειών στις Σέρρες . Φαίνεται στο βλέμμα της πως έχει όραμα και πίστη για πράξεις και έργα. Μου εξήγησε πως οι ομάδες στα κέντρα ημέρας εργάζονται σταθερά μαθαίνοντας Η/Υ, ζωγραφική, γλυπτική και τεχνικές διαπραγμάτευσης. Αν θέλετε λοιπόν να πάρετε ένα παράδειγμα best practice ας επισκεφθείτε την σελίδα του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών.


Συναντήσαμε την δημοσιογράφο Αθηνά Καρατζογιάννη από την ομάδα της Δ.Υ.Ψ.Α. (Δικαιώματα και Υποχρεώσεις των Ψυχικά Ασθενων). Η Αθηνά εκδίδει το Περιοδικό ΜΑΖΙ μια τριμηνιαία έκδοση που αποτελεί μέσο επικοινωνίας των ψυχικά ασθενών μεταξύ τους και με την κοινωνία. Μέλη της ΔΥΨΑ είναι μετάξύ άλλων και ψυχικά ασθενείς. Κάποια από τα μέλη της είναι σε διάθεση να εκθέτουν δημόσια την άποψή τους και να συνεισφέρουν έτσι στην λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Είπαμε πως μπορούμε να κινηθούμε και παράλληλα στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε κεντρικά σημεία της πόλης μας.


Επίσης συζητήσαμε με ένα νεαρό και δραστήριο εργοθεραπευτή τον Γιώργο, με τον Μενέλαο Θεοδωρουλάκη από το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης "Αργώς", ο οποίος είναι πάντα ενήμερος και πρόθυμος να μοιραστεί τις γνώσεις του για τον χώρο και τέλος με τον Χ. Ιστίκογλου, Ψυχίατρο, Eπιμελητή Α’ Ασκληπιείου Βούλας για την δραστηριότητα του κέντρου ημέρας Π. Φαλήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.