31/5/07

Οι 14 δοκιμασμένες συμβουλές για συγγενείς ασθενών με ψύχωση του Ken Alexander

14 δοκιμασμένες συμβουλές για συγγενείς ασθενών με ψύχωση.

Γραμμένες από τον Ken Alexander σημαντικό επιστήμονα με εμπειρία της ψυχικής ασθένειας και στην οικογένειά του και αφοσιωμένο στην μέθοδο εκπαίδευσης των οικογενειών ατόμων που πάσχουν από ψύχωση.

Συνειδητοποιείστε ότι η ψύχωση δεν είναι μια σπάνια ασθένεια.

Μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι δεν συνηθίζουμε να συζητούμε ανοιχτά για αυτό το θέμα. Το κρύβουμε.

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε.





για τα αίτια, την πορεία, την έκβαση, την θεραπεία της.

Μην μπείτε ποτέ στην διαδικασία της ενοχής.

Αυτό μπορεί να καταστρέψει για πάντα την ευκαιρία της σωστής αντιμετώπισης της νόσου. Μπορεί να καταστρέψει εσάς τους ίδιους, θα απαλλαγείτε από τις ενοχές σας όταν πληροφορηθείτε ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες οι οικογένειες δεν προκαλούν σχιζοφρένεια και δεν ευθύνονται για την γένεσή της.

Προσπαθήστε να βρείτε τους πιο κατάλληλους επαγγελματίες που θα σας βοηθήσουν. Αναγνωρίστε τους και από την καλοσύνη και στην συμπαράστασή τους, από την επιθυμία τους να σας ενημερώνουν και την προθυμία τους να σας θεωρούν συνεργάτη τους. Αναγνωρίστε τους από την ικανότητά τους να σας μεταδίδουν με σιγουριά τις σωστές γνώσεις που θα σας βοηθήσουν στο να κατανοήσετε και να την αντιμετωπίσετε.

Ελάτε σε επαφή με μια ομάδα αυτοβοήθειας
για οικογένειες που κάποιο μέλος τους πάσχει από ψύχωση.

Παραδεχθείτε ότι σε μια τόσο περίπλοκη ασθένεια, ο ενστικτώδης αυθορμητισμός μας, είναι συχνά ένας λανθασμένος οδηγός για την αντιμετώπιση της νόσου και την φροντίδα των ασθενών. Εμείς οι συγγενείς χρειαζόμαστε καταρχήν εκπαίδευση.

Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις αιτίες και τις πηγές των πιέσεων από τις οποίες εμείς οι συγγενείς υποφέρουμε.
Αντιμετωπίστε με ιδιαίτερη προσοχή τις ανάγκες και των άλλων μελών της οικογένειας.

Σημειώστε ότι η απόλυτη και χωρίς όρια αυτοθυσία για τον συγγενή μας δεν οδηγεί απαραίτητα στην αποτελεσματική φροντίδα και αντιμετώπισή του.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το να καταναλώνουμε απεριόριστο χρόνο με τον συγγενή μας που πάσχει, δεν τον ωφελεί πάντα. Μερικές φορές μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του.
Δημιουργείστε και διατηρείστε φιλίες, δραστηριότητες και ευχάριστε ασχολίες ιδίως σε χώρους εκτός σπιτιού.


Βάλτε ως στόχο να διατηρήσετε το κατάλληλο επίπεδο ανεξαρτησίας και για τον συγγενή σας και για εσάς.


Θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι εκείνο που διακρίνει τους συγγενείς που μπορούν να αντιμετωπίσουν με την κατάσταση, από εκείνους που δεν μπορούν, είναι η ικανότητα που έχουν να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να μπορούν να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.



Φροντίστε τον εαυτό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.