20/10/13

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ Αgapsy ΣΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Μία μικρή αποστολή από την Αθήνα με εκπροσώπους φορέων του τομέα ψυχικής υγείας και ανάμεσά τους δύο εκπρόσωποι της ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. και του Σ.Ο.Ψ.Υ. Κορυδαλλού αναχωρήσαμε για τη Νίκαια της Γαλλίας στις 6-10-2013 με σκοπό να παρευρεθούμε στην διημερίδα της Agapsy μιας δομής που αφορά την κοινωνική υποστήριξη και απασχόληση ατόμων με ψυχικές παθήσεις στη Γαλλία. Εγώ ως εκπρόσωπος του Σ.Ο.Ψ.Υ. Κορυδαλλού είχα την ευκαιρία στο πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό να έρθω σε επαφή με την γαλλική πραγματικότητα και αντίληψη σε ιατρικά και κοινωνικά θέματα και την αντιμετώπισή τους.
Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στο θέμα του προβλήματος της στέγασης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή που έχουν μόλις ολοκληρώσει κάποια νοσηλεία τους και δυσκολεύονται να βρούν κάποιον χώρο να διαβιώσουν ανεξάρτητοι. Η σχετική πρότασή τους ήταν η δημιουργία δικτύου επαγγελματιών ψυχικής υγείας με κοινή αντίληψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα να υποστηρίζει τους πάσχοντες ώστε να μπορούν να συντηρηθούν μόνοι τους ή σε κοινότητες , σε διαμερίσματα που οι ίδιοι θα συντηρούν με ελάχιστη επίβλεψη από ειδικούς. Επισκεφθήκαμε ένα συγκρότημα τέτοιων νεόδμητων διαμερισμάτων την δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου λίγο πιο έξω από την πόλη. Τέτοια διαμερίσματα υπάρχουν αρκετά μέσα και έξω από τις μεγάλες πόλεις σε εθνικό επίπεδο ενώ παράλληλα τρέχουν και διάφορες δραστηριότητες εντός αυτών .Ο πάσχων θα πρέπει να είναι σε περίοδο φυσιολογικής διάθεσης κάτι που θα κριθεί από τους γιατρούς που παρακολουθούνταν για να μπορέσει να έρθει σε επαφή με τους επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

Μίλησαν ψυχίατροι,εκπρόσωποι ασφαλιστικών οργανισμών , εθελοντές και επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων χώρων.Τα επιχειρήματα και οι προτάσεις τους βασίζονται στην κρατική πρόνοια και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε μια οικονομία σαφώς ισχυρότερη από τη δική μας. Τέτοια προγράμματα κινητικότητας είναι καλό να γίνονται συχνά με σκοπό να δημιουργούνται γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης για τον κοινό μας στόχο ,την βελτίωση του χώρου ψυχικής υγείας συνολικά και ουσιαστικάΑναστασία Παπαδάκη

Μέλος ΣΟΨΥ Κορυδαλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Περιγράφουμε την πορεία ανακάλυψης στην οδό ψυχικής υγείας. Μιλάμε με ανθρώπους που συναντάμε καθοδόν και καταγράφουμε με ημερολογιακή διάταξη τις κινήσεις μας για την επίτευξη των σκοπών μας. Το γράψιμο έχει γίνει αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους και να διατηρήσουμε μια δυναμική που μας φέρνει πιο κοντά.